Здраве и красота

За какво се използва солта, освен за подправка

При ужилване от пчела, при възпалено гърло...

11.07.2013г. / 17 18ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Знаем, че солта трябва да се консумира в умерени количества. Независимо дали я използваме в кухнята или като част от разкрасителни процедури, солта има своите доказани ползи за здравето. Основно тя се състои от два елемента – натрий и хлор.

Има различни видове сол: готварска, с ниско съдържание на натрий, йодирана, хималайска, кафява сол, морска сол, нерафинирана морска сол. Която и да изберете, консумирайте я в умерени количества, защото, както всички знаем, прекалено солената диета е вредна.

Свързани статии

Солта играе важна роля в регулирането на течностите в тялото. Тя е в състава на много електролитни напитки, използвани при пациенти страдащи от диария, дехидратация и други. Помага за поддържането здравето на щитовидната жлеза, защото съдържа йод. Невероятно е как тези малки кристали могат да помогнат, когато сме настинали или имаме кожно изгаряне.

Запишете си няколко от ползите на солта.

При болно гърло. Когато ви боли гърлото, направете си хладка гаргара. Добавете в една чаша половин лъжичка сол и правете тази гаргара по няколко пъти на ден.

При изгаряне или нараняване

Ако изгарянето е в устата от гореща храна или напитка, може да облекчите болката като на всеки час изплаквате устата си със солена вода. Една чаша вода и половин лъжичка сол.

При ужилване от пчела, направете паста от сол и вода и поставете на засегнатото място. Това ще намали болката и сърбежа.

Прехапването на езика или бузата може да доведе до по-силно кървене, което рядко е сериозно. За да облекчите болката, изплакнете устата със солена вода.

При болезнени венци, абсцес и зъбобол отново изплакнете устата със солена вода. Процедурата правете през час. Солта би трябвало да помогне да се изтегли част от инфекцията.

При запушен нос ( от настинка или алергии)

Процедурата е неприятна, но помага. Направете си солена вода, която да слагате по няколко пъти на ден в носа. Това може да се пробва и от хора, страдащи от сънна апнея – състояние, което включва опасно прекъсване на дишането по време на сън. Тези капки могат да запазят носните пътища отворени.

Тези методи не бива да заменят посещението при специалист, те са само алтернатива, която може да облекчи състоянието ви.

Коментирай