Здраве и красота

Терапии за стреса, подходящи за всеки

Намалете стреса и напрежението без много усилия

12.07.2013г. / 14 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Животът постоянно ни подлага на изпитания. Натоварена програма в работата, грижа за децата и семейството, здравословни проблеми. Стресът винаги е изтъкван като един от причинителите на редица проблеми, свързани с психическото и физическо здраве. Опитваме се да го намалим, посещавайки спа процедури, правим разходки из природата или релаксираме в топла вана с етерични масла.

Свързани статии

Терапията на стреса като част от психологията е намерила място в грижата за здравето още преди много години. Тя работи едновременно за подобряване на много и различни показатели за здравето ни. Има доказани здравословни ползи. Ето някои видове терапии, подходящи за малки и големи. Премахнете стреса и се радвайте на живота.

 

  • Терапия чрез рисуване

Тази терапия поставя началото си през 40-те години на миналия век. Когато рисуваме, ние съвместяваме своите емоции, развиваме самосъзнанието си, намаляваме тревожността, по-лесно се справяме в трудни ситуации, повдигаме самочувствието си. Тази терапия е изключително полезна в случаите на травма. Няколко проучвания потвърждават ефикасността й. Тя може да помогне при хора с психични заболявания.

  • Терапия чрез танци

Тя е позната още като двигателна терапия. Заедно с полезното си въздействие върху физическото здраве, тя лекува и психичното ни състояние. Танцът изгражда свързаност между тялото, духа и ума. Някои Проучвания показват, че тази терапия може да подобри симптомите на депресия.

  • Смехотерапия

Тя се основава на ползите от смеха. Той намалява депресията и тревожността, повишава имунитета. Хуморът действа благоприятно върху емоционалния стрес и болка. Проучвания показват, че може да намали безсънието и да подобри качеството на съня. Тази терапия е била използвана още през XIII век.

  • Музикална терапия

Музиката има доказан положителен ефект върху човешкото здраве. Тя намалява стреса и болката. При прилагането на тази терапия терапевтите използват различни похвати. Освен слушане на приятни мелодии, пациентите създават музика, пишат текстове. Подобрява паметта и комуникацията.

Коментирай