Здраве и красота

Хемороидите – проблем, на който трябва да обърнем внимание

Наднорменото тегло и бременността са фактори, които могат да отключат тяхната поява

22.07.2013г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Начинът на живот, който водим, храненето, наднорменото тегло и други са водещи фактори за нашето здраве. Проблем, който се среща при много хора, включително и при бременните жени са хемороидите. Понякога те са болезнени, могат да предизвикат кървене, анално подуване и дискомфорт.

Хемороидите са разширени вени на ректума и ануса. Те се появяват, когато има напъване ( по време на раждане, извършване на тежки физически упражнения, запек), при хронична диария, при продължително седене в тоалетната и др. При дългото застояване в тоалетната анусът се отпуска, вените около него се пълнят с кръв и ако се окаже натиск върху тях се получават хемороиди.

Наднорменото тегло и бременността също са фактори, които могат да отключат тяхната поява. Около 25% от бременните са засегнати от хемороиди през третия триместър. Ето защо трябва да се поддържа здравословно тегло, независимо дали очаквате бебе или не. Хемороидите са два вида – външни и вътрешни.

Вътрешните хемороиди са разположени вътре в ректума и могат да предизвикат ректално кървене, болка, възпаление. Външните са разположени под кожата около ануса. Те също могат да предизвикат подуване, болка и кървене.

Наблюдават се четири етапа на заболяването:

  • Подуване на аналния канал и кървене.
  • По време на изхождане хемороидите излизат, но след това се прибират.
  • По време на изхождане хемороидите излизат, но след това не се прибират.
  • Хемороидите са постоянно извън ануса.

Когато забележите някои от тези симптоми е добре да се обърнете към специалист. Той ще ви прегледа с помощта на аноскоп или ендоскоп (ако се налага, в повечето случай се оглежда ануса и се прави преглед с ръка) или използвайки колоноскопия, ако имате и други проблеми, свързани с храносмилателната система.

Хемороидите могат да бъдат успешно лекувани:

  • чрез локални антисептици (смрадлика, калиев перманганат);
  • чрез склеротерапия – инжектиране на хемороида с медикамент, който да го свие;
  • чрез лигиране – поставяне на малка гумена лента около основата на хемороида;
  • чрез лечение с лазер;
  • чрез хирургично отстраняване или т. нар. подшиване.

За да се намали рискът от появата на хемороиди е необходимо да не водим застоял начин на живот. Ако работата ни е на бюро е добре да правим чести разходки. Да поддържаме нормално тегло и балансиран режим на хранене, за да не допускаме запек. При дамите е добре да редуват бельото т. е. да редуват носенето на бикини с „прашка“. Да се избягват пикантните храни.

Коментирай