Здраве и красота

Какво издават краката за здравето ви?

Обърнете внимание на цвета на ноктите на краката

29.07.2013г. / 13 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Симптомите на различните заболявания могат да бъдат разпознати не само по състоянието на венците, зъбите, очите и кожата. Състоянието на краката ни също може да подскаже за евентуален проблем.

Те може би са онази част от тялото, на която обръщаме най-малко внимание.

Когато космите по пръстите на краката спрат да растат и изчезнат

Това може да значи лошо кръвообращение. Движението на кръвта има отношение към състоянието на космените фоликули. Когато е нарушено, усещаме крайниците си студени. Това е типично за съдово заболяване като артериална склероза. Лошото кръвообращение може да означава, че сърцето изпомпва по-слабо кръвта.

Изтръпване на пръстите на краката (невропатия)

Този симптом обикновено подсказва за проблем с нервите. Може да бъде причинено от диабет, дефицит на витамин и странични ефекти от лекарства. Намалената чувствителност на пръстите на краката се определя като периферна невропатия. В тези случаи е добре да се изследват нивата на кръвната захар.

Чупливи нокти на пръстите на краката

Когато ноктите са чупливи означава, че има дефицит на витамин А и D, калций и магнезий . Липса на есенциални мастни киселини може да предизвика възпалителни състояния около ноктите, което от своя страна ги прави слаби и крехки. Но това може да е признак на някои заболявания като хипотиреоидизъм, туберкулоза, синдром на Сьогрен и други.

Болезнено зачервяване и подуване на палеца на крака

Подсказва за подагра. Подаграта е състояние, при което в организма има завишено количество на пикочна киселина. Пациентите с подагра спазват специален хранителен режим.

Спазми в краката

Това може да се дължи на дехидратация или дефицит на калий и магнезий. Ако имате спазми, (крампи) пийте много вода и хапвайте по един банан ( както и други храни, богати на магнезий и калий) на ден.

Ями/дупчици по ноктите на краката

Това може да е вследствие на псориазис. Около половината хора страдащи от псориазис имат малки дупчици по ноктите си. Тези, които страдат от псориатичен артрит също имат промяна в структурата и цвета на ноктите. Те могат да бъдат по-дебели, с жълтеникав или кафеникав цвят. При навременно лечение те отново могат да възстановят здравето си и добрия вид.

Когато забележите някои от тези симптоми, добре е да се консултирате със специалист. Те могат да са признаци на заболяване или просто да ви липсват витамини и минерали.

Коментирай