Здраве и красота

На какво се дължи умората след сън?

Състоянието се казва сънна апнея и се наблюдава и при деца

30.07.2013г. / 14 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Когато се будим сутрин ние невинаги се чувстваме отпочинали. През деня не сме концентрирани, губим бързо енергия. Обикновено тези моменти отдаваме на стреса, напрежението, липса на витамини и други. Но дали е така? Състоянието, наречено сънна апнея, също може да ни накара да се чувстваме по този начин. Сънната апнея се характеризира с нарушено дишане по време на сън.

Свързани статии

Дишането се прекъсва за около 10 секунди или е много слабо. Тези паузи в дишането могат да се случат и повече от веднъж на нощ. Сънят обикновено е по-лек, а не дълбок, а на сутринта и през деня не се чувстваме продуктивни.

Сънната апнея може да доведе до нарушена концентрация, депресия и раздразнителност, забавяне на рефлексите, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и други. Тя може да бъде предизвикана от запушен нос, увеличени сливици, проблеми с гласните връзки ( често се случва след операция на щитовидната жлеза и сливиците) някои медикаменти.
Има няколко вида сънна апнея.

Тази, при която се наблюдава отпускане на меките тъкани в задната част на гърлото се нарича обструктивна сънна апнея. Това може да причини и хъркане. Но не е задължително хъркащите хора да страдат от сънна апнея и не всеки, който страда от нея хърка. Това как се чувствате през деня може би най-точно може да подскаже за евентуален проблем.

При централната сънна апнея мозъкът не успява да сигнализира на мускулите, които контролират дишането. При нея рядко се наблюдава хъркане. Третият вид е комплексна сънна апнея, която е комбинация от двата други вида.

При обструктивната сънна апнея събужданията са по-редки, докато при централната тези събуждания са по-чести. Тя може да бъде трудно идентифицирана, тъй като симптомите се проявяват само когато спим. Но половинката ви може да ви наблюдава по време на сън.

Основните признаци и симптоми на сънна апнея са:

  • хронично и силно хъркане,
  • събуждане със задавяне,
  • задушаване и задух по време на сън,
  • дълги паузи в дишането,
  • през деня се чувствате сънливи, а не отпочинали,
  • събуждате се със сухота в гърлото и устата,
  • имате сутрешно главоболие,
  • неспокоен сън.

Това състояние се наблюдава и при децата. При тях симптомите, които се наблюдават са нощно напикаване, сомнамбулизъм, метаболитни проблеми. През деня също се наблюдават промени в поведението им като:

  • непродуктивност,
  • раздразнителност,
  • дишане през устата, не през носа.

Как се лекува?

Чрез хирургична намеса, ако имате изкривяване на носната преграда, уголемени сливици или малка долна челюст.

Трахеостомия – поставяне на тръбичка в трахеята, с помощта на която се диша.

Премахване на излишната тъкан в гърлото.

Поставяне на CPAP маска – тя се поставя на носа и непрекъснато подава сгъстен въздух.

Поставяне на BiPAP – дихателен апарат, който използва променливи нива на налягането на въздуха, вместо постоянно налягане.

Как да намалим риска от появата на сънна апнея?

Намалете консумацията на алкохол и цигари. Някои сънотворни също могат да отключат симптомите на сънна апнея. Ако забележите някои от симптомите, потърсете лекарска помощ.

Коментирай