Здраве и красота

Правилното хранене влияе на акнето и черните точки

Консумирайте храни богати на омега-3 мастни киселини

03.08.2013г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Мазната кожа и кожата, склонна към образуване на черни точни и акне изискват специални грижи не само отвън, но и отвътре.

Отвътре се грижим за нея, спазвайки определен хранителен режим. Проучвания показват, че има храни, които ако консумираме редовно, могат значително да подобрят състоянието на кожата ни.

Въпреки, че често наследяваме кожата от нашите родители, когато в менюто ни  се включват пълнозърнести храни или богати на антиоксиданти, зелен чай, омега-3 мастни киселини и други можем да подобрим значително здравето и вида на кожата.

Токсините в тялото също са предпоставка за образуването на акне, както при тийнейджърите, така и при възрастните. Дехидратацията също се отразява негативно. Знаем, че е добре на ден да пием поне по 1,5 литър вода. 

Кои храни да избягваме?

Всички съдържащи рафинирани мазнини. Панирани меса, сладкиши и рафинирана захар, сладки газирани напитки и соковете от кутии. Когато кръвната захар се повиши, панкреасът започва да произвежда допълнително количество инсулин, за да регулира нивата на кръвната захар. Но инсулинът сигнализира на мастните жлези, които започват да произвеждат повече себум. Той запушва порите и увеличава възпалението.  

Какво е полезно да консумираме?

Консумирайте храни, богати на омега-3 мастни киселини - риби, броколи, боб, орехи. Яжте повече плодове и зеленчуци. Всички тези храни са богати на витамини и антиоксиданти, които са отговарят за здравата кожа.

Ако промените начина на хранене само за няколко седмици сами ще забележите, че вашата кожа е с по-ясен тен, по-малко пъпки и сте намалили възпаленията по нея.

Коментирай