Здраве и красота

Остеопорозата – враг на всяка жена

Сирене, повече сирене ви трябва

08.08.2013г. / 09 44ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Остеопорозата е наречена „мълчаливата болест“, защото както се чувстваме добре и всичко ни е наред, един прекрасен ден разбираме, че плътността на костите ни е рязко влошена. А можем и да го разберем чак когато си счупим ръка или крак.

Свързани статии

За да не стигнем дотам, най-добре е да започнем да следим плътността на костите си от рано. И да го правим периодично, защото с времето костната плътност изтънява – рисковете на дългия живот. Или не чак толкова дългия, защото признаците на остеопороза може да бъдат забелязани още на 40-годишна възраст.

Знаем, че най-важният за костите минерал е калцият, така че това, за което трябва да съблюдаваме е как да си го набавяме ефективно, приемайки съответните храни и хранителни добавки. За нормален дневен прием на калций се смята 1500 милиграма.

Набавяме се ги от:

  • млякото и млечните продукти
  • зелените храни /пресен лук, зеле, марули, киви, броколи, зелен фасул/
  • ядки /лешници, орехи, бадеми/

И другото, за което трябва да следим е да не прекаляваме пък с храни, които предотвратяват натрупването на калций в организма. Най-вече за това е обвинявано кафето, заради което калцият се изхвърля от организма много бързо.

За компромисен вариант се смята – кафето с мляко или капучиното, защото по този начин млякото неутрализирало този ефект от кафето.

Спокойно можем да заменим следобедно кафе с шоколад, с капучино с ядки.

Освен храненето трябва да съблюдаваме и да не се обездвижваме.

Ходенето е силно препоръчително, без натоварвания и без излишно напрежение.

Коментирай