Здраве и красота

Как да намалим изпотяването и неприятната миризма на краката

С помощта на готварска сода

08.08.2013г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

През топлите месеци краката се потят повече, отколкото през останалото време на годината. Потенето често е съпроводено и от неприятна миризма. Не само, че това предизвиква дискомфорт, но може да и да се превърне в по-сериозен проблем като гъбички на краката.

Свързани статии

Затова споделяме няколко съвета как да намалите изпотяването и лошата миризма на краката.

Винаги когато температурните амплитуди позволяват, носете сандали или чехли. Краката трябва да дишат. Маратонките и пантофките тип „балерина' са удобни, но не позволяват на краката да дишат, особено ако са изработени от синтетични материали. Това от своя страна създава благоприятна среда за бактериите. Ако все пак не искате да се разделите с тях и през лятото, носете ги винаги с памучен чорап. 

Освен със сапун и вода може да измиете краката с оцет. Той премахва нежеланата миризма и унищожава бактериите. Накиснете краката си за около 15 минути във вода, в която сте сложили и оцет.

Използвайте пудра за крака. Продават специална пудра, но може да ползвате и бебешка или царевично нишесте. Готварската сода също предотвратява изпотяването на краката. Преди да обуете обувките на измити и подсушени крака, сложете малко пудра или сода.

Ако обувките са спортни и позволяват изпиране, това също ще намали неприятната миризма. В други случаи си купете специални дишащи и противоизпотяващи стелки.

Ако тези съвети не помогнат, може да закупите от аптеките продукти, които се нанасят всекидневно върху краката и спират изпотяването. Ако и те нямат ефект и миризмата се усилва, потърсете съвет от дерматолог, защото е възможно да имате гъбички на краката. Те обикновено са съпътствани със сърбеж и кожа, която се лющи.

Коментирай