Здраве и красота

Синдром на сухото око

Проблем, който има решение

09.08.2013г. / 15 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

За всеки, който работи с компютър и на изкуствено осветление е добре позната болката и паренето в очите. Този дискомфорт се нарича синдром на сухото око. Прекалено дългите часове работа пред монитора нарушават нормалния ни начин на живот.

Свързани статии

Правени са тестове, които установяват, че  в сухи среди като климатизирани офиси, магазини в търговски центрове и други влажността на въздуха е ниска. Това предизвиква сърбеж, парене, сълзене, зачервяване на очите.

Усещането е сякаш нещо е попаднало в окото ни и виждаме леко замъглено. Ако не се вземат навременни мерки, това може да доведе до инфекции на очите. Обикновено за 1 минута човек мига около 15 пъти, но когато работим на компютър мигаме едва 7. Това логично означава, че не овлажняваме редовно окото и от там се получава това усещане за сухота в очите.

Как да намалим това неразположение?

Винаги, когато имате възможност, обядвайте на открито.

Правете кратки почивки от монитора. Периодично поглеждайте встрани, за да може да си дадете кратка пауза, в която да мигате повече.

Ако имате диоптер и се налага да работите дълги часове на компютър, специалистите съветват да свалите конрактните лещи или да ги носите по-малко време. Вместо това работете с очила. Сухият въздух в офиса изсушава окото и оттам се получава болезнено триене, което ви кара да се чувствате дискомфортно. Освен това, ако ще работите с лещи, те трябва да са с висока въздухопропускливост.

Поставете в помещението овлажнител за въздух. Той ще повиши влажността и ще подобри средата.

В аптеките се продават и специални капки, които успокояват и овлажняват очите. Пробвайте и с тях, а ако не почувствате подобрение, трябва да потърсите професионална помощ.

Коментирай