Здраве и красота

Сутрешните калории са най-важни

Не излизайте, без да сте закусили

12.08.2013г. / 09 04ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Това го слушаме още от ранна детска възраст. „Всичко да си изядеш“, „Не можеш да излизаш, без да си закусил“… Всяка майка има на склад цяло тесте такива изрази, които постоянно използва. Аз вече обмислям тапети за вратата от двете страни.

Отвътре – изми ли се, закуси ли, взе ли си връхна дреха, изключи ли всичко, да не забравиш телефона, картата, портмонето, сандвич и т.н.

Отвън – събуй се, измий се, отвори да се проветрява, прибирай нещата в хладилника и т.н.

Мисълта ми е, че майките постоянно натякват на децата си или на мъжете си съответно какво да правят и какво да не правят, но често те самите не спазват най-важното нещо – да закусват.

Свързани статии

Докато направят сандвичи, оправят кухнята, леглата и прочие и прочие – изпиват едно кафе и хукват за работа. Толкова грешно и толкова вредно.

Първо – кафе на гладно – никога.

Второ – ако искате да имате хубава фигура – закусвайте. Така организмът се събужда и започва да изразходва енергия, метаболитните процеси се задвижват. Ако пропуснете закуската или хапнете чак след 11 ч. обърквате всичко и си създавате излишен стрес, а и предпоставки за излишни килограми. Като че ли останалият ви е малко, че и сами да си създавате.

Даже се смята, че хората които закусват, са по-слаби от тези, които пропускат, както и че имат по-добър имунитет. Вярно, не вярно – закусвайте. Ако толкова ви се иска да си правите излишни експерименти със себе си – пробвайте – никой не ви пречи – една зима закусвайте всяка сутрин. На следващата гладувайте до обяд и да видим резултата.

Ако пък искате се придържайте към народните мъдрости – Закуската изяж сам, обяда раздели с колежка, а вечерята дай на кучето. Малко я перифразирах, но кучетата, така или иначе ядат по веднъж – най-много по два пъти на ден, така че ще има мир в къщи.

Диетолозите препоръчват закуската да включва бавни въглехидрати и млечни продукти.

Мюсли с плодове, пълнозърнест хляб, кисело мляко, яйца, зеленчуци.

Сутрин не се препоръчва сладко – торти, сладкиши, шоколади.

От това какво ще правите през деня зависи и колко и какво да закусвате. Ако по цял ден сте на бюро, храната ви е ясно, че трябва да бъде по-лека, ако ви чака усилно ходене или физическа работа, заредете се с повече енергия.

Коментирай