Здраве и красота

Безплатни прегледи за рак в 72 населени места в България

Стартират редица събития и прегледи от програмата "СПРИ и се прегледай"

13.08.2013г. / 16 36ч.
Мария Дуковска
Безплатни прегледи за рак в 72 населени места в България

Шест региона на планиране са заложени в предстоящите през август и септември обиколки, срещи и хепънинги в изпълнение на проект „СПРИ и се прегледай“. Събитията ще бъдат осъществени в 72 населени места, като целта е да бъде достигнат възможно най-голям брой хора.

Предвидените дейности са насочени към повишаване информираността  на обществото по проект „СПРИ и се прегледай“. Основните компоненти ще бъдат разясняване на концепцията за провеждане на скринингови прегледи в България и значението на ранната диагностика на трите локализации по проекта – рак на маточната шийка и рак на гърдата при жените, и рак на дебелото и правото черво при мъжете и жените. 

Основното послание на кампанията е необходимостта от възпитаването на лична отговорност към собственото здраве. Серия от събития със забавен и състезателен характер ще позволи достигането на целевите групи по достъпен начин. Посредством личен контакт със специалисти в областта на скрининга и регионалните здравни инспекции, които координират проект „СПРИ и се прегледай“, всеки участник ще има възможността да получи отговор на индивидуалните си въпроси и притеснения.

В събитията участие ще вземат и представители на организации на хора с увреждания, малцинствени групи и други хора в неравностойно положение. По този начин кампанията цели да предостави равен достъп до информацията по проекта и да мотивира всички групи, които потенциално подлежат на безплатни скринингови прегледи.

Свързани статии

Събитията започват от 12 август, като първият регион е Северозападна България (12-19 август). Последващите обиколки ще са в Южен централен район (19-22 август) и Югозападен район (26-29 август). В периода 9-21 септември ще бъде посетена Северна централна, Североизточна и Югоизточна България

Събитието се организира от Министерство на здравеопазването в изпълнение на проект BG051PO001-5.3.02-0001-С0001 „СПРИ и се прегледай”, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Повече информация за проекта може да откриете на интернет страницата на Министерство на здравеопазването / Текущи проекти / Спри и се прегледай или на Facebook страницата на проекта https://www.facebook.com/spriisepregledai.

Коментирай