Здраве и красота

Готварската сода в грижа за красота

Помага при акне и гъбички по ноктите

20.08.2013г. / 17 29ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Готварската сода е не само част от кулинарните произведения, които създавате в кухнята. Тя успешно може да помогне  за избелването на зъбите, премахването на жълтите петна по белите дрехи, а също така и за редица кожни проблеми. Част е от разкрасителни процедури, които не изискват много време, а в същото време имат ефект.

Ако досега не сте й се доверявали напълно, тук има няколко добри причини да започнете да го правите. 

Ексфолиант

След края на всяко лято и преди него винаги ексфолирайте кожата на лицето и тялото. Премахнете мъртвите клетки, за да покажете по-чиста и красива кожа. За да ескфолирате тялото, добавете към душгела си една чаена лъжичка сода и нанесете с леки масажни движения. За да почистите лицето, направете паста от вода и сода и масажирайте отново с леки движени. 

Део защита

Содата е идеален сух дезодорант. Тя е помогнала на много хора да се справят с изпотяването и неприятната миризма на краката и мишниците. Нанесете като пудра върху чисти крака и тяло или накиснете краката в разтвор от вода и сода за няколко минути. 

Детоксикация

Детоксикирането на тялото се постига не само чрез консумирането на определени храни. Правете детоксикираща вана, която ще ви помогне да се избавите от токсините. Във вана разтворете една чаша английска сол с една чаша сода. Постойте около половин час в нея. 

Успокоява слънчево изгаряне

Въпреки абразивните си свойства, тя е в състояние да успокои раздразнената кожа. Направете студен компрес от сода, разтворена във вода. Потопете чиста кърпа и нанесете върху засегнатите участъци. Това ще намали сърбежите и дразненето по кожата. 

Премахва гъбичките по ноктите

Задебеляването, чупливите и с променен цвят нокти, могат да са признаци на гъбички. Те понякога могат да се окажат доста упорити. Ако страдате от гъбички по ноктите направете паста от сода и вода и я нанесете върху тях за 10 минути. Тази процедура правете два пъти дневно до изчезването на проблема.

Помага при акне

Паста от сода и вода лекува успешно акнето. Трябва да нанесете от нея върху пъпките и да оставите да подейства 10 минути. След което изплакнете с вода. 

Коментирай