Здраве и красота

На какво се дължи шумът в ушите

На силното слушане на музика

22.08.2013г. / 11 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Както всяка част от тялото, така ушите подсказват, когато нещо не е наред. Шумът в ушите е неприятно усещане, на което често не се обръща внимание. Този проблем засяга както по-младите, така и по-старите хора.

Свързани статии

Когато не се случва често, не е притеснително, но щом зачестят звуците в ушите, значи е време да посетите вашият лекар. Кога най-често се наблюдава това състояние?

Когато сте изложени на силен шум. Слушането на музика, работната среда, всичко, което дразни слуха с висок звук е причина за появата на шум в ушите. Намалете силата на звука, когато искате да послушате любимата си музика, това ще намали риска от появата на шум в ушите.

Ушна кал

Често натрупването на ушна кал, може да предизвика шум в ушите и да ви накара да чувате странни звуци. Почиствайте редовно и внимателно ушите си.

Често, когато сте претърпяли лек инцидент, не разбирате за редица проблеми настъпили след него, като мозъчното сътресение. То освен с главоболие, повръщане и световъртеж се характеризира и с шум в ушите.

Някои медикаменти също могат да предизвикат това неприятно усещане. Винаги четете листовката преди тяхната употреба. Ако забележите този страничен ефект сигнализирайте на лекуващия ви лекар.

Наследствено заболяване

Наследствено заболяване, наречено отосклероза се характеризира с ненормалния растеж на костите в средното ухо. Този проблем не само причинява шум в ушите, но може да доведе и до загуба на слуха. Отстранява се чрез оперативна намеса.  

Намалете стреса. Стресовите ситуации и депресията също са отговорни за шума в ушите. 

Не подминавайте тези симптоми и винаги се консултирайте с лекар. Проблемът е лечим, когато е открит навреме.  

Коментирай