Здраве и красота

Синдромът на неспокойните крака

Проблем, който се среща не само по време на бременност

27.08.2013г. / 10 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Синдромът на неспокойните крака е проблем, който се среща преди и по време на бременност. Усещането е за парене, тежест в долната част на краката и внезапни болки в прасците.

Свързани статии

Някои бременни усещат неразположение в бедрата и ръцете също. Не  е задължително бременната да е страдала от този проблем преди забременяването. Синдромът на неспокойните крака засяга също така жени, които не са бременни, мъже и деца. Тези жени, които страдат от това неразположение преди да забременеят, могат да очакват неприятните усещания по време на бременността  да се засилят.

В много от случаите той се наблюдава почти през цялата бременност. Тези болки могат да изчезнат към седмия месец или до месец след раждането на бебето. Според учените има няколко възможно причини, които да доведат до този синдром.

Някои от тях са:

  • недостигът на желязо и магнезий
  • дефицит на фолиева киселина
  • хормонални промени (по-специално повишаване на естрогена)
  • промени в състоянието на кръвоносните съдове
  • бъбречна недостатъчност и други

Как да намалите това неразположение?

Медикаментите, които се използват за лечение на синдрома в повечето случаи не са препоръчителни по време на бременност. Добре е да се консултирате с лекар и той да назначи адекватно лечение.

Употребата на кофеин, алкохол и цигари може да направи симптомите по- силни. Може да опитате да намалите приема или да се откажете напълно от тях.

Продължителното седене при работа на бюро или пътуване също е причина за болезнените спазми. След края на работния ден, обливайте с хладен душ краката и ги повдигайте на високо. Ако имате възможност правете това и по време на обедната почивка.

Медикаменти, които съдържат антихистамин (за облекчаване на алергии) също могат да предизвикат усложнения.

Наднорменото тегло е причина за оттичането и усещането на тежест в краката. Внимавайте как наддавате килограми по време на бременност. А ако такава не е налице, може би е време да започнете да спортувате и да се храните здравословно.

Масажът е препоръчителен, защото ще намали напрежението в краката и ще подобри кръвообръщението. 

Ако симптомите не намаляват, трябва да се консултирате с лекар. Той ще ви изпише подходящите медикаменти или хранителни добавки, от които се нуждаете.

Коментирай