Здраве и красота

Фибрите могат да намалят риска от рак на дебелото черво

Как трябва да изглежда вашата здравословна чиния на хранене?

27.08.2013г. / 16 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Храните, богати на фибри могат да намалят риска от  рак на дебелото черво, е едно от последните становища на изследователи от американския институт за изследване на рака. Учените смятат, че консумацията на фибри помага да се намалят токсините в тялото, да се поддържа едно здравословно тегло и намаляват риска от рак на дебелото черво. 

Фибрите регулират дейността на стомашно-чревния тракт, понижават нивата на холестерола и помагат при запек. Препоръчителният дневен прием е от 30 грама.

Ако досега менюто ви е било бедно на храни със съдържание на фибри, добре е да ги включите постепенно. Големите количества от тях могат да доведат до дискомфорт и стомашни болки.

На кои храни да обърнете повече внимание?

Консумирайте с удоволствие: фасул, грах, броколи, зеле, лук, аспержи, мляко, естествена захар от ябълки, сини сливи, грозде, ябълки и други.

Според учените диета, която е на растителна основа, съдържаща фитохимикали, антиоксиданти, фибри здравословни растителни съединения, може да намали риска от заболяване с до 40% .

Как трябва да изглежда вашата здравовловна чиния на хранене?

В чинията 2/3 от нея трябва да запълните с пресни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови храни и 1/3 оставете за месото и храни с ниско съдържание на мазнини. Не забравяйте да спортувате и да намалите приема на цигари и алкохол. Здравето на дебелото черво е комплексно. Зависи не само от храненето, но и от начина на живот, който водите.

Коментирай