Здраве и красота

Как да намалите появата на луничките и кафявите петна

Домашни рецепти, които помагат

03.09.2013г. / 15 50ч.
Михаела Лазарова
Лунички по лицето. Снимка: Sxc.hu

Лунички по лицето. Снимка: Sxc.hu

Луничките са малки петънца с жълто-кафяв цвят, разположени в областта на лицето и ръцете. Срещат се както при децата, така и при възрастните. При някои хора те се появяват и по други части на тялото. Могат да се появят при продължително излагане на слънце, да се наблюдават в детството и да избледнеят с годините или да ги имате цял живот (поради високи нива на меланин в кожата).

За тези, които си нямат лунички това е определяно като чар на тези, които ги притежават. За хората с лунички понякога това е козметичен проблем, който те биха искали да премахнат, също като кафявите петна по кожата, които са често срещани. Те могат да се появят след слънчево изгаряне, при бременност, стрес, неправилна грижа за кожата и други.

Има медицински начини за премахването на кафявите петна и луничките, които струват скъпо.

Затова споделяме тези домашни грижи, които да намалят луничките и кафявите петна по кожата ви.

Сок от хрян

Коренът на това растение се използва като подправка или зеленчук към ястия. Сокът от него успешно намалява петната по кожата. Пригответе си сок от хрян, който да съхранявате в хладилник и обтривайте лицето с него по няколко пъти на ден.

Киселото мляко също действа избелващо. Правете си маски на лицето с кисело мляко, в което сте добавили няколко капки лимон.

Отварата от магданоз, към която сте добавили сок от лимон и сок от портокал също помага при лунички и кафяви петна.

Свързани статии

Ако кожата ви е по-мазна, може да нанесете сок от лимон върху луничките и петната и да оставите да подейства няколко минути. След това изплакнете с вода.

Маска със заквасена сметана е алтернативата на маската с кисело мляко. След нея кожата ви ще бъде мека и гладка, с по-малко лунички.

Вечер преди лягане нанесете рициново масло върху почистеното лице. Трябва да преспите с него. На сутринта почистете лицето си както обикновено. Маслото е богато на витамин E, който е важен за еластичността на кожата.

Направете си маска от мед с пшеничен зародиш. Поставете я на почистено лице за 15 минути и след това изплакнете с вода.

В кухненски робот смелете добре семена от сусам. Към тях добавете малко куркума и няколко капки вода до получаването на гъста паста. Нанесете я върху лицето и оставете да действа 15 минути. Изплакнете с вода.

Не забравяйте да ползвате слънцезащитна козметика. Лятото, когато почивате на море, а зимата, когато сте на разходки в планината.

Коментирай