Здраве и красота

Брюкселско зеле и броколи намаляват риска от остеоартрит

В тези зеленчуци се съдържа важен химикал

05.09.2013г. / 12 30ч.
Михаела Лазарова
Брюкселско зеле. Снимка: Sxc.hu

Брюкселско зеле. Снимка: Sxc.hu

Храната още от векове е приемана и като лекарство, което помага при редица здравословни проблеми. В наши дни все повече хора се доверяват на правилното комбиниране на храната, за да намалят болежки или просто за да бъдат здрави. Какво я прави лекарство за човешкия организъм?

Всичко е в съединенията, които се съдържат в нея. Някои от тях действат противовъзпалително, други са приемани като естествен антибиотик. Изключително полезни са броколите и брюкселското зеле. Според английски учени техните съединения могат да блокират ензим, който е отговорен за увреждането на ставния хрущял.

Свързани статии

Това означава, че ако пациенти, страдащи от остеоартрит консумират броколи и брюкселско зеле, могат да намалят неразположенията от това дегенеративно заболяване. От друга страна консумацията им намалява риска от появата на остеоартрит, при тези, които не страдат от него. В тези зеленчуци се съдържа сулфорафан, за който в предишни изследвания е било доказано, че може да потисне развитието на раковите клетки, както и да предпазва от инсулт и инфаркт.

Разбира се, учените съобщават, че тези зеленчуци трябва всекидневно да се консумират в продължение на няколко месеца. Напомнят, че като цяло начинът на хранене и физическата активност могат да подобрят или да предотвратят появата на остеоартрита. Добавяйте към дневното си меню поне по 100 грама броколи и брюкселско зеле. Хапвайте повече ядки, сурови плодове и зеленчуци.

Коментирай