Здраве и красота

„Спри и се прегледай“ продължава в още 36 населени места

Започва вторият етап на информационната кампания по проект „Спри и се прегледай“

19.09.2013г. / 14 30ч.
Аз жената
„Спри и се прегледай“ продължава в още 36 населени места

Тридесет и шест населени места ще бъдат домакин на предстоящите обиколки, срещи и хепънинги в изпълнение на проект „Спри и се прегледай“ в Северна централна и Източна България. Събитията са продължение на национална информационна кампания, която стартира с първите обиколки през август в Западна и Южна централна България.

Предвидените в тази част от кампанията дейности са насочени към повишаване информираността на обществото по проект „Спри и се прегледай“, разясняване концепцията за провеждане на скринингови прегледи в България и значението на ранната диагностика на трите локализации по проекта – маточна шийка и гърда при жените, и дебело и право черво при мъжете и жените. Основното послание на кампанията е повишаване информираността на населението за значимостта на скрининговите прегледи, които към момента се въвеждат като модел в България.

Планирана по този начин, информационната кампания се стреми да подпомогне изпълнението на проекта и да информира обществеността за неговата основна цел – изграждане на модел за провеждане на организиран скрининг в България. Фактор от изключително голямо значение за успешното изпълнение на проекта е отношението на българските граждани и решението за отзоваване на получената покана за безплатен скринингов преглед.

По проект „Спри и се прегледай“ са изпратени 400 000 покани за безплатни скринингови прегледи за трите вида скринингови изследвания. Към началото на септември процентът на хората, отзовали се на поканите си, е едва 2,6%.

„Ниската отзоваемост на поканите може да намери своето обяснение в три основни фактора – страхът, ограничената информация и безотговорното отношение на българина към собственото му здраве.“, обяснява г-жа Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и лектор на събитията в рамките на информационната кампания по проекта.

Свързани статии

„Интересът на българското общество към проекта е голям, макар причините за този интерес да са от различен характер. Същественото обаче е, че всеки човек има нужда и право да получи разбираемо поднесена информация, да му се помогне да я оцени и открие ползата лично за себе си. Едва тогава можем да ангажираме хората с идеята за обществената полза от скрининг, да очакваме тяхното съзнателно съдействие.“

„При проведените през август събития бях впечатлена от светкавичната промяна на отношението на много от хората, с които се срещахме лично. Те си тръгваха от срещите ни готови да се отзовават на поканите, а онези, които не са получили такава, осъзнават колко важна е ранната диагностика. Именно такова поведение се стремим да възпитаме сред цялото българско общество, което ще определи и успеха на проекта, добави г-жа Адърска.

Повече информация за графика на провеждане на събитията може да откриете на https://www.facebook.com/spriisepregledai.

Събитието се организира от Министерство на здравеопазването в изпълнение на проект BG051PO001-5.3.02-0001-С0001 „Спри и се прегледай“, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Коментирай