Симптоми на глутеновата непоносимост

25 септември 2013 | 14:00 | Михаела Лазарова
Добави в любими
Снимка: Sxc.hu

Продукти
Приготвяне

Имате ли чести подувания на корема и стомаха, запек, газове, диария? Това най-вероятно се дължи на непоносимост, която имате към глутена. Глутенът е протеин, който се съдържа в пшеницата, ечемика и ръжта.

Непоносимостта към глутен може да се прояви в различен етап от живота на човек. Много често хората не разбират, че не е добре за тях да консумират храни, съдържащи глутен. И все пак на по-висок риск от това неприятно състояние са изложени пациенти страдащи от диабет тип 1, ревматоиден артрит, автоимунни заболявания, болест на Адисон и други.

Най-честите симптоми, които подсказват за евентуална непоносимост към глутен са: хронична умора, загуба на тегло, стомашно-чревни проблеми, херпеси и афти, анемия, дерматит и други. Най-тежката форма на непоносимост е позната още като цьолиакия – автоимунно заболяване, причинено от глутена. При това състояние се атакува чревната тъкан.

Симптомите, подсказващи за непоносимост към глутен могат да се проявяват в различни части на тялото, но тези, които се проявяват като стомашно-чревни неразположения са най-често срещаните както при възрастни, така и при деца и бебета.

При наличието на други заболявания, при които се наблюдава синдрома на раздразнените черва, диагностицирането на глутеновата непоносимост става по-трудно.

Когато това състояние не се лекува, то може да доведе до увреждане на чревната лигавица и да намали способността на организма да усвоява основните хранителни вещества като витамини и минерали. Неефективното усвояване на желязо (например) може да доведе до анемия и умора. Неусвояването на калций може да доведе до загуба на костна маса или остеопороза.

Децата, които не са лекувани от непоносимост към глутен имат необяснимо нисък ръст, слабо наддаване на тегло, раздразнителност, нарушен зъбен емайл, късен пубертет.

Има начин да нормализирате функциите на червата и да се отървете от неприятните газове като спазвате определена диета, която няма да включва храни като пшеница, ръж, ечемик, булгур, нишесте, грис, грахам брашно, лимец.

Може да се храните с пресни плодове и зеленчуци, месо, млечни продукти. Това не значи, че ще трябва да се откажете от вкусните сладки. В много биомагазини се предлагат вафли, бисквитки и други храни, които не съдържат глутен, но за режима на хранене допълнително ще ви посъветва лекар, който предварително ще ви направи кръвни изследвания и ендоскопски преглед (ако се налага).

Възстановителният процес може да трае от няколко месеца до години.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай