Здраве и красота

10 признака на множествена склероза, за които да следите

МС е сред най-коварните заболявания

01.10.2013г. / 16 15ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Множествената склероза (наричана за по-кратко МС) е сред най-коварните и опасни заболявания на централната нервна система. В най-познатата форма на болестта – Пристъпно-ремитентната форма на множествена склероза, симптомите могат да се появяват и да отшумяват.

Проблемът при това заболяване е, че симптомите са коварни. Голяма част от тях се появяват при много хора, като причините могат да са най-различни. Но понякога именно те могат да ви наведат на правилната диагноза. Именно поради наличието на сходни симптоми на много други състояния, множествената склероза е сред заболяванията, чието диагностициране понякога може да отнеме между 5 и 10 години.

Симптоми, за които да внимавате:

  • Умора

Почти всички хора, сблъскали се с тази диагноза, са изпитвали умора по едно или друго време. Но не бъркайте умората от време на време с умората тип МС, която е почти всекидневна, тежка умора, при която ставането сутрин се превръща в мисия невъзможна.

  • Изтръпване

Изтръпването или загубата на сетивност в определени части на тялото е сериозен симптом, на който трябва да обърнете внимание. Изтръпването често се появява при лицето, тялото, ръцете и краката и може да се появи дори при ходене, опиране на предмети или дъвчене. Понякога изтръпването може да продължи с часове и дни, и изведнъж да отшуми от само себе си.

  • Гъделичкане

Гъделичкането е свързано с изтръпването и често се появява заедно с него. Може да го усещате по ръцете си и пръстите си, дори и когато спите. Както повечето симптоми на МС, гъделичкането е резултат на увредени нерви, които изпращат сигнал към различни части на тялото.

  • Проблем с координацията

Често изпускате предмети, блъскате се в стени или врати, залитате и чувствате слабост в крайниците – това е един от най-сериозните симптоми на множествената склероза.

  • Запек

Сред оплакванията при МС е и честият запек. Проблемът с правилното функциониране на червата е основен симптом на заболяването. Запекът може да се задълбочи, ако човекът има оплакване и от дисфункция на пикочния мехур.

Коментирай