Здраве и красота

Подходящи храни според кръвната група

Съвети за по-добър живот

03.10.2013г. / 13 20ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Кръвна група В

Това е кръвната група на щастливците. Хората с тази кръвна група са се появили около 15 хиляди години преди Христа. Заради множеството миграции условно са наречени „чергари“.  Тази кръвна група е по-малко специфична и хората от нея могат да се хранят разнообразно. Те са независими, свободомислещи, творчески личности.

Хранителни препоръки:

От месните продукти препоръчителни са агнешкото, телешкото и дивеч. Избягвайте свинско и пилешко месо. Най- полезните морски храни са сьомга, хек и пъстърва, като не се препоръчват калмари и раци. С изключение на синьото сирене и рокфора всички останали млечни продукти, както и яйца могат свободно да се консумират. От бобовите и зърнените култури най-полезни за тази кръвна група са ориза, просото и овеса. Да се избягват ръж, пшеница, леща и нахут.

Консумирайте големи количества зеленчуци и плодове - най-добрите за вас са: зеле, патладжан, пипер, краставици, картофи; банани, грозде, ананас и сливи. Избягвайте домати, царевица, кокосови орехи, нар. Можете да пиете разнообразни напитки, но избягвайте газираните и концентратите. Подходящите за вас билки са: зелен чай, магданоз, бъз, лецитин, гинко билоба, гъбите Рейши и Шейтаке.

Чести дефицити и рискови заболявания:

  • Дефицит на магнезий- изразява се в честа умора и депресия;
  • Дефицит на цинк- води до нисък имунитет срещу вируси и инфекции;
  • Дефицити на витамини от група В- може да причини стресов дисбаланс, депресия;
  • Недостиг на ензими- причинява храносмилателни проблеми, язва;
  • Дефицит на хром- води до инсулинозависим диабет.

Препоръки за начина  на живот:

Следвайте биологичния си режим на сън и бодърстване. Хранете се често в умерени количества, намалете захарта. Изберете спорт с по-малки натоварвания. Работете в екип, общувайте с приятни хора. Намирайте време за творческа дейност и визуализирайте целите си. Даряването на кръв ще обнови кръвните ви клетки и ще увеличи имунните ви сили.

Кръвна група АВ

Това е най-младата кръвната група, възникнала преди около 2000 години, след придвижване и смесване на хора от кръвни групи А и В. Хората от тази кръвна група са консуматори на смесена храна. Тези хора са интуитивни, дружелюбни, емоционални и страстни.

Хранителни препоръки:

Препоръчителните за вас меса са агнешкото, заешкото и пуешкото. Избягвайте останалите. Рибните продукти, които се препоръчва да консумирате са бяла риба, щука, сардина, пъстърва и шаран. Избягвайте октопод и раци. Можете свободно да консумирате повечето млечни продукти, като избягвайте високо маслените. Консумирайте до 4бр. яйца на седмица. От растителните масла избягвайте слънчогледово, сусамено и царевично, като замените със зехтин, фъстъчено и ленено масло. Яжте повече зърнени храни, най-полезните са бял и черен боб, просо, ориз, овес. Избягвайте пшеницата, царевица, елда. Консумирайте големи количества зеленчуци и плодове.

Най-препоръчителни са листните зеленчуци, чесън и карфиол, а от плодовете смокини, киви, череши, ананс и лимони. Онези, които трябва да избягвате са домати, маслини, портокали, нар. Кафето, чая, виното и бирата можете да приемате свободно, ограничете концентратите и газираните напитки.  Подходящите за вас билки са: зелен чай, чесън, бъз, джинджифил.

Чести дефицити и рискови заболявания:

  • Дефицит на витамин С- ниско ниво на стомашни киселини;
  • Недостатъчно антиоксиданти като селен, цинк, хром- води до дегенерация на клетките, кисти, ракови образувания;
  • Дефицит на магнезий- води диабет, сърдечно-съдови заболявания;
  • Дефицит на витамин D- чест причинител на aвтоимунни заболявания;
  • Недостиг на ензими и пробиотици- причинява алергии.

Препоръки за начина  на живот:

Планирайте ежедневието си. Разнообразете работния си ден с физическа активност. Изберете своя собствен спорт, хоби, занимание. Храненето често и на малки порции ще подобри храносмилането ви, като закуската при вас е кралицата на храненията.

Работете в дружелюбна обстановка и избягвайте конкуренцията. Давайте си малки награди, когато постигате целите си. Даряването на кръв ще обнови кръвните ви клетки и ще увеличи имунните ви сили.

Коментирай
9 rate up comment 0 rate down comment
Иванчев ( преди 8 години )
Храненето според кръвните групи - Преди да приемете или отхвърлите е добре, изпробвайте дали това работи за вас! Аз изпробвах много различни видове здравословно хранене, също и 3 години бях вегетарианец ... но не ми се отрази добре - получих анемия и колит. Препоръчаха ми хранене според кръвната група, направих изследване за кръвна група и се оказа, че съм '0+', и аз си казах - 'ето виждаш ли, човек трябва да яде от всичко!' - така го разбрах тогава. Като почнах да ям месо отново, се пооправих, но не съвсем... След 5години, мой учител отново ми препоръча хранене според кръвната група, и тогава си купих книгата 'Хранене според генотипа' на Д'Адамо. Честно казано докато четях, си мислех че автора е поредния перко, който прави пари от сензации... Обаче понеже ми го препоръча учителя ми, който наистина ЗНАЕ, и ми каза: "Опитай да видиш, как ще работи това за теб!" - реших да опитам. И ДА работи за мен, отразява ми се добре, но е и въпрос на осъзнаване, как ще го разбереш и изтълкуваш, как ще го приложиш на практика...... и съвсем не е "човек трябва да яде от всичко" :) различните хора преработват добре различни храни. Направих и изследване за секреторен статус Se +/, беше много трудно да намеря, къде в България, може да се направи, затова искам да споделя тук, дано подпомогне други да си спестят лутането. Ако дадете търсене в Интернет, ще ви излязат много лаборатории, който имат в ценовите си листи изследване СЕКРЕТОРЕН СТАТУС обаче те не поддържат реагенти на склад, тъй като изключително рядко някой прави това изследване. След много лутане д-р Манолова от Cibalab ме насочи към лабораторията по трансфузионна хематология на НСБАЛХЗ, който се намират на последния етаж на Онкологичната болница в Двървеница. Това беше единственото място, което аз намерих! Същото го казаха и самите лаборантки. Там правят теста от слюнка и допълнително определяне на еретроцитни антигени Le a, Le b от кръвна проба - алтернативата, е дадена и на страницата на Д'Адамо http(Линкът е изтрит от редакцията)Също ако решите да направите секреторен тест, трябва да имате в предвид, че тази лаборатория е държавна и е изключително заета с раково болни пациенти... това че ще си платите, не е гаранция, нито мотивация, че ще се съгласят да направят изследване на секреторен статус на някакви ентусиасти, който са чели някаква книжка... Няма да преувелича, ако кажа, че за мен храненето според генотипа ми спаси живота, а сега ме поддържа в здрава жизнена и енергична кондиция. Пожелавам успех на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар