Здраве и красота

Каква е причината да забравяме често?

Проблеми с щитовидната жлеза

07.10.2013г. / 12 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки би искал да бъде по-паметлив, концентриран, бързо да премества мислите си от едно в друго „чекмедже“. Не винаги успявате да бъдете такива. Начина на живот влияе върху здравето ви и върху паметта също.

Мисловните игри, решаването на задачи, са само част от техниките за засилване на паметта. Може би често въпреки тези усилия забравяте елементарни неща като думи, къде сте оставили разни предмети, имена и т. н. Какво може да наруши качеството на паметта? Ето няколко причини, които й оказват влияние.

Проблеми с щитовидната жлеза

Този орган, който се намира в предната част на шията ви, дирижира вашето настроение, тегло, енергия, сексуално желание и т. н. Когато страдате от хипотиреоидизъм (слабо активна жлеза) щитовидната ви жлеза не произвежда достатъчно хормони. Това е причина пациентите да се чувстват по-уморени, да имат забавен метаболизъм и да забравят някои неща.

Липса на Витамин B12

Ниските нива на този витамин могат да нарушат нормалната неврологична функция. Според специалиста Дейвид Грифис от Dietitians Association of Australia не бива да се допуска дефицит на Витамин B12, защото това може да доведе до когнитивни промени, от загуба на паметта до деменция.

Според учените този витамин предпазва от увреждане миелиновата обвивка – слой, който изолира нервите. Когато неговата структура се наруши, това може да наруши и предаването на съобщенията от и към мозъка.

Високо кръвно налягане

Според проучване на американски учени, хората, които страдат от високо кръвно налягане показват по-ниски резултати на тестовете за запомняне. Според учените има вероятност при такива пациенти паметта да се влоши с течение на времето.

Високото кръвно налягане променя структурата на кръвоносните съдове, правейки ги по-дебели, а това затруднява кръвоснабдяването.

Свързани статии

Менопауза

Още през 2008 година, проучване, направено в университета на Илиноис, САЩ, открива връзка между топлите вълни (едно от най-честите неразположения по време на менопауза) и лошата вербална памет.

Други изследвания показват, че голяма част от дамите в менопауза се определят като по-разсеяни, в сравнение с преди настъпването й.

Химиотерапията

Има данни от изследвания, проведени в Станфордския университет в САЩ, които показват, че един от страничните ефекти на химиотерапията е лека загуба на паметта. Това състояние е краткотрайно и след приключване на химиотерапията пациентите нормализират паметта си.

Коментирай
Свободно време