Здраве и красота

5 от най-честите причини, които ви карат да огладнявате

Алкохол и....

11.10.2013г. / 16 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Питали ли сте се защо има моменти, в които се чувствате ужасно гладни? Тогава сте способни да изядете огромно количество храна. Освен хормоналните проблеми (за които може да не предполагате), стресът, месечният цикъл, депресията и т. н,. има няколко причини, които ви карат да се чувствате по-често гладни.

Ето най-честите причини, които отключват глада.

Алкохол

Според изследване, проведено от американски учени, алкохолът може да е ключов фактор, който да доведе до преяждане. Според тях консумирането на алкохол повишава нивото на хормон, отговорен за глада – грелин. Дори и една чаша спиртна напитка може да ви накара да се почувствате гладни скоро след като сте се нахранили.

Недоспиване

Недоспиването се отразява не само на красотата на кожата и на настроението. Хората, които страдат от нередовен сън или спят по-малко от 8 часа не само, че усещат умора, но и глад. Недоспиването, както и алкохолът, повишава нивата на грелин.

Свързани статии

Пропускане на закуската и гладуване

Знаете, че трябва да се храните често и по малко, което означава, че не трябва да пропускате най-важните и основни хранения. Повечето хора пропускат закуската без да подозират, че по този начин рискът от затлъстяване при тях е по-голям. Когато гладувате или пропускате хранене, метаболизмът се забавя. Затова не пропускайте първото и най-важно хранене за деня.

Дълги часове пред телевизора

Всеки обича да гледа телевизия и да има нещо дребно и вкусно за хапване край себе си. Изследвания проведени в последните няколко години показват, че хората, които се застояват повече от два часа пред телевизора са изложени на по-голям риск от затлъстяване. В тези дълги часове, прекарани пред малкия екран, човек обикновено консумира вкусни, но висококалорични храни.

Сладки изкушения в малки опаковки и газирани напитки

Когато си купувате малки опаковки с лакомства, рядко взимате само едно и обикновено утолявате жаждата си с газирани подсладени напитки. Често си вземате две или повече от тях, защото опаковката ви подвежда. Малки опаковки не значи малко калории. Често след консумирането им не изчаквате да мине време и посягате към нещо солено. Когато имате нужда от нещо, с което да се подсладите, по-добре то да е блокче черен шоколад.

Коментирай