Здраве и красота

Билки помагат при себореен дерматит

Намаляват образуването на себум

14.10.2013г. / 15 48ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Себореен дерматит е хронично състояние на кожата. Проявява се когато мастните жлези са свръхактивни и произвеждат твърде много себум. Това може да се прояви по скалпа или по лицето, тялото, веждите, по слабините, подмишниците, зад ушите, Може да доведе до появата на упорит пърхот. Среща се както при бебета и по-големи деца, така и при възрастни.

Точните причини за появата му не са известни, но се предполага, че може да възниква при хормонални нарушения, стрес, при пациенти, страдащи от Паркинсон, псориазис, чувствителност на кожата към околната среда, излагане на силен студ, гъбична инфекция, прекомерна консумация на мазни и сладки храни и други. Характеризира се със зачервена кожа, която се лющи и сърби.

Има няколко билки, които могат да помогнат при себореен дерматит. Те се прилагат върху кожата под формата на бани или фрикции.

Амла

Тази билка се използва за превенция и лечение на пърхот. Богата е на витамин C и етерични масла. Помага също при диабет, стомашни проблеми, проблеми на дихателните пътища. Може да я намерите под формата на прах в биомагазините или аптеките. В купичка смесете няколко лъжици от нея с вода до получаването на каша. Нанесете я върху засегнатите участъци от кожата, за да постои там около 15 минути.

Нийм

Използва се за различни медицински цели. Има противовъзпалително действие, антибактериални и противогъбични свойства. Намалява появата на пърхот, облекчава сърбежа и се грижи за здравето на скалпа. Може да го приемате като добавка или да си правите вани или бани с етерично масло от нийм. Напълнете ваната с вода и капнете около 20-30 капки от маслото в нея.

Лайка

Лайката е билка, която е добре позната със своите противовъзпалителни и успокояващи ефекти. Премахва сухотата по кожата, овлажнява я и успокоява. След като измиете косата си с шампоан, изплакнете косата с отвара от лайка. Може да си правите и бани или вани, в които сте разтворили етерично масло от билката.

Тулси

Абсорбира излишния себум от кожата и има антисептично и противогъбично действие. Може да консумирате от нея под формата на чай или да обливате засегнатите участъци с отвара от билката.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
wizardnote ( преди 7 години )
Те билките помагат ама не лекуват а само намалят симптомите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар