Здраве и красота

Кои са най-честите причини предизвикващи умора

Сънна апнея и...

16.10.2013г. / 12 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Смяната на сезоните се отразява не само на вашата нагласа и настроение. Освен например сезонният косопад, другото най-често оплакване е умората. Въпреки температурните промени тя не трябва да продължава дълго време, защото в противен случай подсказва за нещо по-сериозно, на което трябва да се обърне внимание.

Има няколко причини, които могат да ви карат да се чувствате уморени по-често от нормалното.

Дефицит на магнезий

Магнезият е важен елемент, от който се нуждае вашето тяло, за да функционира нормално. Може да го приемате под формата на хранителна добавка или консумирайки повече листни зеленчуци, бадеми, черен шоколад. Неговият дефицит може да доведе до дисбаланс в биохимичните функции на организма, както и на синтеза на протеини.

Той спомага за нормалната функция на мускулната и нервната система, контролира нивата на кръвната захар, необходим е за осигуряването на енергия. Важен е за транспортирането на калций и калиеви йони през клетъчните мембрани.

Неправилно хранене

Според едно проучване, консумирането на мазни храни може да предизвика умора и сънливост. Вероятно сте забелязали, че когато на обяд се нахраните обилно, скоро след това ви се доспива. Специалистите съветват да се ядат колкото се може по -малко тестени и сладки храни, както и храни богати на мазнини. Това не само ще ви помогне да запазите талията тънка, но и няма да даде шанс на умората.

Не сте в синхрон с биологичния часовник

Ако работите на смени и се налага да карате нощни дежурства сами знаете, че това обърква вашия биологичен часовник. Тялото ви отделя хормон, наречен мелатонин във времето, в което трябва вече да сте в леглото. Когато не дадете отдих на тялото си, умората веднага се усеща и нормалният ритъм се нарушава.

Свързани статии

Проблеми с щитовидната жлеза

Знаете, че щитовидната жлеза е орган, който отговаря за редица процеси в организма. Хората, които имат нарушение в нейната функция често се усещат по- уморени. Не забравяйте и селена, който също е важен в борбата срещу умората и за функцията на щитовидната жлеза.

Взимате хапчета за сън

Много от тези медикаменти ще ви накарат да се чувствате по-уморени през деня. Ако забележите този страничен ефект от тяхното използване, веднага се консултирайте с лекар.

Стрес

Стресът е най-големият неприятел, който нарушава нормалния ритъм на живот. Не само, че не може да спите спокойно, но и денем ви изтощава физически и психически. Опитайте се да го намалите, доколкото е възможно.

Сънна апнея

Състояние, което затруднява дишането по време на сън. Това кара пациента да се буди често, а на сутринта ставането от леглото е повече от трудно. Често хората страдащи от сънна апнея, не знаят, че тя присъства в живота им.

Коментирай
Свободно време