Здраве и красота

Защо витамин K е важен за здравето?

Грижи се за здравето на костите

18.10.2013г. / 09 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Витамин K е мастноразтворим, който тялото ви съхранява в мастната тъкан и черния дроб. Витамин, обхващащ група от химически сродни мастноразтворими съединения, известни като нафтохинони. Тази група включва витамини K, K1, K2, K3. Чрез храната организмът ви получава витамин К1.

Тялото ви се нуждае от този витамин, защото той подпомага съсирването на кръвта (когато се нараните, например), а също така е важен и за здравето на костите. Подпомага транспортирането на калций в организма, което помага за предотвратяването на загубата на костното вещество, което от своя страна намалява риска от костни фрактури.

Чрез храненето вие го приемате консумирайки листни зеленчуци – спанак, коприва, лапад, къдраво зеле, киви, борови връхчета, соя, червено месо, яйца, боб и други.

Дефицитът на този витамин се наблюдава рядко, но липсата му може да доведе до прекомерно кървене при нараняване, кървене от носа, кървене на венците, остеопороза, стомашно-чревно кървене, прекомерно менструално кървене и други.

Свързани статии

Дефицит на витамин K се наблюдава най-често, когато е налице някакво заболяване като болести на жлъчката, кистозна фиброза, болест на Крон, чернодробни заболявания и други.

Какви рискове крие прекаленият прием на витамин K?

Високите дози на витамина могат да предизвикат изтръпване на крайниците. По време на бременност, когато приемът е извън нормалния хранителен режим, може да повиши риска от жълтеница при новороденото.

Витамин K се използва при лечението на ракови заболявания, при чернодробни заболявания може да намали риска от кръвоизливи. Предлага се под формата на хранителна добавка или инжекции. Ако искате да приемате този витамин отделно като добавка, задължително трябва да се консултирате с лекар. Ако не се налага допълнителен прием, хапвайте повече от гореизброените храни, които ще ви доставят необходимото количество на витамин K.

Коментирай