Здраве и красота

Колко опасни са високите токчета?

Могат да деформират пръстите на краката ви

18.10.2013г. / 10 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Когато дамите избират обувки, в повечето случай се спират на такива, които са на висок ток или платформа. Без значение дали тези дами могат успешно да запазят баланс на тях, високите токчета са предпочитани, защото издължават силуета и кракът изглежда по-елегантен и женствен.

Болките и дискомфортът остават на заден план, защото следва триумфът на високите токчета. Звучи красиво, но според скорошно британско проучване продължителното носене на обувки с високи токчета води до сериозни проблеми с краката. Не е само опасността от травми.

Свързани статии

Изследването, проведено от британски ортопеди от Royal National Orthopaedic Hospital, показва 3D изображение на женски крак. Вижда се в реално време движението на крака, когато жената носи високи токчета. Съвсем ясно се вижда как тежестта на тялото се поема от ходилото и глезена.

Натоварване, което крие риск за костите и сухожилията на прасеца и глезена. Освен това високите токчета могат да доведат и до деформация на пръстите на краката и те да се извият грозно. Друг често срещан проблем е врастването на нокътя на палеца на крака.

Около 40% от жените претърпяват травми като изкълчване или счупване на глезена в следствие на ходене с обувки на високи токчета. Учените отбелязват, че напрежението и болката са не само върху глезените и ходилата, а върху цялото тяло, което страда. Вашата стойка и походка се променят, а това води до болки в гърба и кръста, напрежение в коленете.

Сара Джесика Паркър и Виктория Бекъм – две прекрасни дами, които всички свързват с тяхната мания към високите токчета, също усетиха болката от продължителното им носене. Съветът на специалистите е колкото е възможно по-рядко да ги носите. Също така е важно обувката да е от естествен материал и да приляга добре на свода на стъпалото.

Коментирай