Здраве и красота

Семената от чиа могат да облекчат ставни проблеми

Помагат и за здраво сърце

24.10.2013г. / 13 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Храната, която е част от вашето дневно меню винаги ще бъде обект на задълбочени изследвания. Всяко нещо, което слагате на трапезата си съдържа определени витамини, минерали и ценни вещества, които са важни за доброто здраве. Един продукт, който печели все повече доверие са семената от чиа.

Още отпреди векове те са добавяни към храната, чая. Били са използвани като средство за облекчаване на болките в ставите. Все още няма достатъчно научни изследвания в тази посока. Но, едно е сигурно – семената от чиа са богати на редица хранителни вещества, които благоприятстват не само здравето на ставите, но и на сърцето.

В тях се съдържат големи количества Омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина (вид омега-3 мастна киселина ). Тези мастни киселини са добре познати с противовъзпалителните си свойства. Освен това редица изследвания показват, че повишения прием на Омега-3 мастни киселини може да намали ставната болка и възпаление, както и сковаността на ставите при пациенти страдащи от ревматоиден артрит.

Свързани статии

Освен богати на мастни киселини, семената от чиа съдържат и кверцетин. Мощен антиоксидант, който се среща и в боровинките. Той е ефективен в борбата с възпалението на ставите. Благодарение на едни от най-важните за организма елементи – цинк и мед – тялото произвежда важни ензими, които се борят с възпалението неутрализирайки свободните радикали.

Освен това съдържащият се в чиата елемент мед помага на организма да произвежда съединителна тъкан, важна за ставните връзки и сухожилия. Как да ги консумирате? Семената могат да бъдат част от вашите шейкове, пресни плодови и зеленчукови сокове, салати. Да ги добавяте към супи, така ще станат по-гъсти и богати на вкус.

Приемането на семена от чиа ще ви държи по-дълго време сити, което ги прави чудесна добавка към вашата диета. Ще регулира кръвното налягане, холестерола и кръвната захар. Може да ги закупите от супермаркетите и биомагазините.

Коментирай