Здраве и красота

Какви промени настъпват в тялото след раждане

Потене и запек

28.10.2013г. / 09 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По време на бременност в тялото на жената настъпват редица промени. Тези промени продължават и след раждането на бебето. За някои майки периодът на възстановяване е по-кратък, докато при други нещата се случват по-бавно във времето. Ето кои са най-честите промени, които се случват в тялото на вече родилата жена.

Косопад

Няколко седмици след раждането е съвсем нормално родилката да започне да губи коса. Нормално на ден човек губи около 100 косъма. По време на бременност косата ви не само изглежда, но и започва по-бързо да расте, става буйна и лъскава. Заслуга имат хормоните. След раждането нещата се променят и косата вече не расте така. Само след няколко седмици след раждането тя ще бъде отново жизнена и силна.

Обезцветяване на кожата

По време на бременност е съвсем нормално в областта на лицето да получите пигментни петна. Пигментацията на кожата се променя и около ареолите, по корема. След раждането кожата започва да връща нормалния си цвят. Друго, което ще забележите, е че неприятните пъпчици също започват да изчезват.

Промяна на гърдите

Почти винаги женските гърди дни след раждането започват да се зачервяват, да се подуват. Постепенно този обем ще започне да намалява и кожата по тях няма да е така опъната и стегната. Друго, което ще забележите е промяната във формата и чувствителността на зърната.

Промени в областта на корема

В зависимост от това как сте родили (дали по естествен път или със секцио), дали сте имали стегната коремна стена, се определя и това колко бързо матката ще възвърне първоначалния си размер. Обикновено при тези жени, които раждат със секцио, процесът на възстановяване е по-бавен. Друго, което ще забележите при прибирането на кожата са стриите. Тях няма как да премахнете, но може да намалите видимостта им и евентуално да предотвратите появата им, използвайки подходяща козметика за целта.

Болки в гърба

Болките в гърба са характерни не само по време на бременност, но и след раждането.

Трудно уриниране

По време на бременност бебето притиска пикочния мехур и тогава уринирате по-често. След бременността уринирането може да бъде затруднено, особено в първите часове след раждането. Задържането на урина от своя страна може да доведе до инфекции на пикочните пътища.

Запек

Това е друг често срещан проблем, особено ако по време на бременността е бил налице. По време на бременност често жените получават и хемороиди, което може да направи изхождането болезнено. Хапвайте повече храни, богати на фибри.

Вагинално кървене и течение

Седмици след раждането е съвсем нормално да получите вагинално кървене. Това е защото матката продължава да отделя остатъчна тъкан. В първите дни след раждането течението е червено и често с обилни съсиреци.

Постепенно то ще намалее и ще придобие кафеникаво розов цвят. Ако кърмите вашето бебе много е възможно и да изпитате вагинална сухота, което да създаде известен дискомфорт по време на полов акт.

Свързани статии

Оток на краката и разширени вени

През бременността краката на бременната отичат. Заедно с болезнените крампи понякога се появяват и разширени вени. След като родите, теглото ви ще спада постепенно, което ще намали и неприятното усещане в краката. Възможно е вените да бъдат и по-малко видими.

Изпотяване

Възможно е след раждането да започнете да се потите повече от обикновено. Това е нормален процес. Тялото ви отделя течности, които сте задържали по време на бременността.

По-енергични или по-уморени

След раждане някои жени усещат прилив на енергия, други са твърде уморени. За всяка жена този момент е строго индивидуален. Приемайте повече витамини, тялото ви се нуждае от тях.

Коментирай