Здраве и красота

За какво е полезен цветът от невен?

Чай от невен срещу нервно напрежение

18.11.2013г. / 17 00ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Все още може да намерите цъфнали невени. Милите, мислят си, че е лято. То и ние си мислим, че е още лято, но със свито сърце, защото очакваме сланата да ни попари всеки момент.

Това е разликата между жените и цветята. Докато цветята живеят за мига и красят полянки и дворове, само поради причината, че е топло и слънчево, ние все се притесняваме за бъдещето.

Все пак предвидливите жени са си изсушили невен от лятото, а импулсивните могат да си купят от билковата аптека. Ако догодина смятате да берете невен, имайте предвид, че лечебната му сила е най-голяма, когато слънцето е най-силно.

Свързани статии

От невена се правят основно мехлеми, запарки, тинктури.

Мехлемът от невен помага при разширени вени, рани от изгаряне или следоперативни белези. Българските народни рецепти за мехлем са със свинска мас – тя е била популярна и достъпна. В днешно време свинската мас може спокойно да се замени със зехтин.
Мехлемът от невен е чудесен помощник и при гъбички по краката.
Промивки и бани пък помагат при генитални гъбични инфекции. 3 супени лъжици невен се заливат с 500 милилитра вода, след като се охлади се правят промивки.

Сок от невен – помага при пигментация на кожата и старчески петна. Но трябва да бъдете упорити и няколко пъти дневно да се мажете.
Сок от дръжките на невена лекува брадавици.

Чай от невен – за зимата и есента е идеално средство за успокоение. Ако много ви нервират в работата, вземете си пакетче чай от невен и си го пийте ежедневно.
Освен за успокоение на нервната система, невенът се използва и при лечение на жълтеница, чернодробни заболявания, стомашни неразположения, запек, високо кръвно налягане и други.

Една супена лъжица се залива с 250 милилитра кипяща вода и се кисне 5 минути.

Така или иначе идва време за чай, може да опитате.

Автор на статията: Вергиния Генова

Коментирай