Здраве и красота

Как да разберете дали се нуждаете от очила?

Кои са най-честите симптоми, подсказващи за проблем със зрението

04.11.2013г. / 16 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Човек използва очите си във всяка една секунда, когато е в будно състояние. Често обаче не обръщаме внимание на някои признаци, подсказващи, че най-вероятно вече се нуждаем от очила. Разбира се не е задължително те да бъдат с диоптър.

Могат и да са такива, които са изработени от антирефлексни стъкла и предпазват от вредното влияние на изкуствената светлина или монитора на компютъра. Обърнете внимание на тези признаци и ако са налице при вас, консултирайте се със офталмолог.

Примижаване с очите

Хората, които имат проблем със зрението, често примижават, за да видят обектите в далечина например. Честото мигане също е опит да изяснят погледа си.

Главоболие

Често хората, които се нуждаят от очила изпитват неприятно и постоянно главоболие, което преминава към болки в очите. Когато работите на компютър или четете книга, по-трудно успявате да задържите вниманието си върху това, което правите. Освен болки в очите, често ги усещате по-сухи или сълзливи, дразни ви и светлината.

Когато виждате обектите отблизо добре, но в далечина се затруднявате, вероятно имате късогледство. Друг признак подсказващ за това са проблеми със зрението, когато гледате телевизия.

Свързани статии

За да прочетете текст го отдалечавате от себе си. Ако установите че държите по-надалеч това, което искате да прочетете, това е почти сигурен знак, че се нуждаете от очила. С напредването на възрастта, а и след продължително време работа пред компютър, окото започва да губи възможността да се съсредоточава върху обекти.

Виждате обектите двойно и не виждате добре, когато е недостатъчно светло.

Астигматизмът е проблем, засягащ фокусирането на погледа. Хората, които страдат от астигматизъм не могат да виждат обекти надалече или такива, които са наблизо. Това кара очите да се уморяват по-бързо и работещите с компютър изпитват затруднение при работа.

Мързеливо око

Това състояние, при което едното око, макар и здраво, има намалено зрение. По-често се среща при децата и установено навреме, състоянието може да се коригира.

Коментирай