Здраве и красота

Стафиди – за красиви кожа и коса

Полезните качества на стафидите

05.11.2013г. / 09 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Плодовете са изключително полезни за здравето. Без значение дали ги консумирате сушени или свежи, те доставят на организма ви полезни витамини и минерали. От сушените плодове любими на всички са стафидите. Тъмни, светли те засищат глада за нещо сладко и дават много енергия на тялото. Ползите от стафидите за здравето не се ограничават само с това. Вижте защо трябва да хапвате по-често от тях.


За да имате чиста и млада кожа, организмът ви трябва да се прочисти от токсините. Консумирайки стафиди, вие елиминирате свободните радикали. Стафидите са богати на антиоксиданти, подобряват функцията на черния дроб и бъбреците и помагат да изхвърлите голяма част от токсините в организма.

Освен, че са богати на антиоксиданти, стафидите съдържат и фитохимикали. Двете съединения защитават кожните клетки от вреди като продължително излагане на слънце, прекомерно замърсяване и т. н.

Благодарение на стафидите вие може да се радвате не само на красива и млада кожа, но и на здрава коса. Сезонният косопад е с различна интензивност при всеки. В тези моменти косата ви се нуждае от желязо, което може да си набавите именно от стафидите. Желязото е важен елемент и в процеса на кръвообращението, което от своя страна е важно за здравето на косата.

Освен на желязо стафидите са богати и на витамин C. Благодарение на него организмът ви усвоява по-бързо минералите, които получавате с храната, а това е важно, за да имате здрава коса.

Доказано е, че хората, които имат високи нива на холестерол могат да регулират по естествен път неговите показатели с помощта на пресни и сушени плодове. Това се дължи на разтворимите фибри, които се съдържат в тях, на полифенолите и антиоксидантите.

Свързани статии

Тези, които са застрашени от анемия или вече я имат, също е добре да хапват повече стафиди. В стафидите се съдържа много повече желязо, отколкото в някои плодове и зеленчуци.

Високото кръвно налягане може да предизвика редица здравословни проблеми. Стафидите са богат и на калий, който намалява натрия в организма. Храните богати на натрий са една от най-честите причини за появата на високото кръвно налягане. Освен, че трябва да ограничите приема на натрий, хапвайте повече стафиди. Те действат като естествен лек.

Друга не по-малко важна полза за здравето, която носят стафидите е тази за костите. Малките сушени плодове съдържат и големи количества калций. Знаете, че той е важен за поддържането на здрави кости. Дефицитът му може да доведе до тежки заболявания като остеопороза. Затова консумирайте всекидневно стафиди и се радвайте на здрави кости и добро общо здраве.

Коментирай
Здраве и красота