Здраве и красота

Изучаването на чужд език може да забави деменцията

Учете, за да поддържате мозъка активен

08.11.2013г. / 09 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

За да се поддържа мозъкът бърз, свеж и гъвкав, той се нуждае от постоянна гимнастика под формата на четене на книги, мисловни игри, решаване на задачи, както и всичко останало, свързано със запомняне и повтаряне. Според учени хората, които говорят чужд език могат да забавят или да предотвратят деменцията.

Проучването е проведено в Хайдерабад, Индия и е най-голямото по рода си до момента. Резултатите от него показват, че говорещите два езика могат да забавят трите видове деменция, включително и болестта на Алцхаймер. Според учени, когато човек учи или се налага да използва чужд език той деактивира единия език и активира другия, което поддържа мозъка пъргав.

Свързани статии

Учените са установили, че при пациенти, участвали в изследването, които говорят само един език, деменцията е настъпила около 61-тата им година, докато при тези, които говорят два и повече езика процесът се е отложил във времето с 4 до 5 години. Според тях ефектът на двуезичието върху деменцията не зависи от фактори като образование, пол, професия и дали пациентите са живели в градски или селски райони.

Изследванията в тази посока няма да спрат дотук. Учените ще продължават да търсят връзката между изучаването на чужди езици, реденето на пъзели и свиренето на музикални инструменти и това как те повлияват забавянето и предотвратяването на деменция. Едно е сигурно, владеенето на чужд език дава самочувствие, прави комуникацията по-лесна и отваря нови хоризонти.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
nana ( преди 10 години )
da da , 4e posle da me naharzuli ..vijdam ulovkite ,,,hiiih
отговор Сигнализирай за неуместен коментар