Здраве и красота

От колко витамин D се нуждаем на ден?

Възрастните се нуждаят от най-малко 600 IU витамин D дневно

12.11.2013г. / 13 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Знаете, че приемането на витамин D под формата на добавка или чрез храната е важно за здравето на костната система. Не и според последни проучвания на новозеландски специалисти. Според тях здравите кости не се постигат само с няколко хапчета. Учените от Университета в Оукланд, Нова Зеландия са направили 23 проучвания, в които са взели участие 4082 доброволци в добро здраве на средна възраст от 59 години.

Те е трябвало да приемат витамин D като добавка в продължение на две години. Тестовете показват, че не са имали значително увеличения на костната плътност или по-нисък риск от остеопороза, отколкото тези хора, които не са приемали витамина. Тези резултати потвърждават други резултати обявени преди месеци, че добавянето на 400 IU на витамин D и 1000 мг калций към здравословния начин на живот не намалява риска от фрактури при жени след менопауза.

Свързани статии

Специалистите отбелязват, че с напредването на възрастта и намаляването на костната плътност може да се получи дефицит на витамин D. Но, според тях тези хора, които са здрави и с нормална костна плътност, не страдат от остеопороза не е необходимо да приемат допълнително от витамина.

Достатъчно е да консумират храни богати на него и да се излагат достатъчно време на слънчева светлина. Възрастните се нуждаят от най-малко 600 IU витамин D дневно, които могат да си набавят от храни като мазна риба и млечни продукти.

Коментирай