Здраве и красота

Защо е добре да консумирате бамя?

Грижи се за здравето на дебелото черво

14.12.2013г. / 14 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Бамята е зеленчук, който най-често консумираме на яхния или приготвяме на туршия. Малките шушулки са снабдени с влакна, които могат да помогнат за понижаването на холестерола. Освен това бамята съдържа около 10% от дневната препоръчителна доза на витамин B6 и фолиева киселина.

Учени смятат, че полизахаридите в бамята могат да отворят артериите по подобен начин на синьото хапче наречено Виагра. В една чаша от зеленчука се съдържат голямо количество витамини, минерали, както и важният калций. Тя е с ниско съдържание на калории, което я прави подходяща здравословна храна за хора с наднормено тегло.

Има антидиабетни свойства благодарение на фибрите и останалите хранителни вещества, които се съдържат в нея. Доказано е, че тя може да нормализира нивата на кръвната захар в организма.

Помага за предотвратяването на бъбречни заболявания

Изследване, публикувано в Jilin Medical Journal показва, че редовната консумация на бамя може да помогне за предотвратяването на бъбречни заболявания.

Свързани статии

Грижи се за здравето на дебелото черво

Благодарение на полезните фибри, бамята се грижи за здравето на дебелото черво, но и на храносмилателната система като цяло. Влакната в бамята прочистват стомашно-чревната система и това позволява на дебелото черво да работи на по-високо ниво на ефективност. Съдържанието на витамин A в зеленчука допринася за здравето на лигавицата на червата и лигавицата на стомаха.

Бамята съдържа и големи количества витамин С, който има доказани ползи при респираторни проблеми като астма. Според изследване консумирането на плодове и зеленчуци богати на витамин С, може да намали симптомите на астма като хриптенето например.

От друга страна витамин С помага да се поддържа кожата здрава и млада. Витаминът помага за растежа и възстановяването на телесните тъкани, което е важно за образуването на колагена и пигментацията на кожата.

Бамята е с високо съдържание и на витамин К, който е от голямо значение за кръвосъсирването и здравето на костите.

Коментирай