Здраве и красота

Млякото може да помогне при рак на стомаха

Още едно полезно действие на кравето мляко

21.11.2013г. / 17 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Обичате ли мляко? Освен, че е богато на важния калций, според последни проучвания в него се съдържа вещество, което може да помогне за унищожаването на раковите клетки при рак на стомаха. Учени от Department of Biotechnology and Animal Science of National Ilan University в Тайван откриха, че пептиден фрагмент, който е получен от краве мляко показва мощно противораково действие срещу раковите клетки при рак на стомаха.

Пептидният фрагмент е известен още като lactoferricin B25 ( LFcinB25 ). Изследванията, които са били направени, осигуряват подкрепа в бъдещото използване на пептидния фрагмент като потенциален терапевтичен агент за рак на стомаха. Учените отбелязват, че този вид рак е една от най-честите причини за смъртност в световен мащаб.

Свързани статии

Резултатите от тестовете показват, че LFcinB25 има антимикробни свойства и това намалява развитието и устойчивостта на раковите клетки.
Наблюдавано е действието на пептидния фрагмент под микроскоп за един час на излагане и взаимодействие с ракови клетки.

Фрагментът успява да мигрира до клетъчната мембрана на раковите клетки и в рамките на денонощие те намаляват размера си и губят способността си да се задържат към повърхности. Освен това LFcinB25 намалява жизнеспособността на тези клетки чрез апоптоза ( програмирана клетъчна смърт ) и автофагия (разграждане и рециклиране на остарели или повредени части на клетки). Направете млякото част от вашето всекидневно меню без значение дали ще изберете кисело или прясно.

Коментирай