Здраве и красота

Вадим Шишкин за двигателните практики, с които лекуваме тялото, ума и душата

Вадим Шишкин е преподавател по системата на Норбеков, води курсове в редица страни, сред които и България. Специално за читателите на Az-jenata.bg той разказва за оздравителната сила на курсовете

22.11.2013г. / 11 40ч.
Мария Дуковска
Вадим Шишкин. Снимка: личен архив

Вадим Шишкин. Снимка: личен архив

Вадим Шишкин е президент на Федерацията по бойни изкуства в Русия и водещ преподавател в Център Норбеков. Майстор е на бойните изкуства, многократен шампион и носител на титли от международни и национални състезания по джудо и самбо.

През 2000 година преминава оздравителните курсове по системата на академик М. С. Норбеков. През същата година става и организатор на тези курсове.

През 2002 г. стъпва на пътя на обучението по системата на М. С. Норбеков. Днес Вадим Шишкин е ученик на М. С. Норбеков и водещ преподавател по системата.

Провежда курсове на различни нива по системата на Норбеков в редица страни, сред които Русия, Украйна, Беларус, България, Индонезия, Виетнам, Китай, Франция, Гърция.

През 2006 година разработва авторски курс „Пластика на живота“. Провежда редица тренинги по тази методика в различни региони на Русия и други държави.

Срещнахме се с Вадим, за да ни разкаже за своя курс, който се провежда в три части. „Потапяне в усещанията“ (Работа с гръбначния стълб и ставите) ще се проведе в София от 23.11.-27.11.2013 г. и в Стара Загора от 29.11.-03.12.2013 г.

Освен курсовете, които водите по системата на г-н Норбеков, вие имате също и свои авторски курсове. Бихте ли ни разказали повече за тях, как ги създадохте, с каква цел?

Дълги години се занимавах с бойни изкуства и спорт. Голяма част от упражненията, включени в курса, съм ги правил преди като част от загрявката за тренировка. И така възникна курсът „Пластика на живота“.

Основната задача на курса е да се отпусне и разкрепости тялото. Да се премахнат тези блокировки, създадени от различните психологически емоции, които се проявяват като напрежение в тялото. И докато създавахме този курс, се появи и втората му част („Пластика на живота“ - 2), в която вече докосваме по-дълбоките части на тялото и съзнанието.

Трябва да знаем, че най-мъдро е тялото и именно чрез тялото работим със себе си, със страховете си, с взаимодействието, с доверието. Курсът представлява цял пластичен комплекс от движения и практики, но в него има и много психологическа работа, която правим самостоятелно, но и по двойки, в група. А когато се появиха въпроси и потребности и за третата част пластики, започнах да я формулирам и определям като идеята да се създаде вътрешна пластика, за да не се появяват тези блокажи.

В третата част на курса – „Потапяне в усещанията“ се набляга на работата с гръбначния стълб. Движенията в него се родиха от спомените ми от самото начало, когато се бях отдал на бойните изкуства. Тогава ни обучаваха как работят ставите, гръбначният стълб, шията. Тези движения се използват, когато има травма, това е вид рехабилитация, лечение. Когато започнах да възстановявам тези пластични комплекси, заради моите стари травми, аз ги изпълнявах 6 месеца без прекъсване. И само за 6 месеца травмите ми изчезнаха. Така реших да създам третата част от „Пластика на живота“.

В курса се съчетават различен тип двигателни практики, чиято цел е да подобрим общия здравословен статус, да дадем тонус в живота, пробуждане на духа. В резултат получаваме умение да се вслушваме в тялото си, разкриване на творческия потенциал, подобряваме координацията и премахваме вътрешните и външни стягания, т. нар. блокировки. Възстановява се подвижността на ставите, гъвкавостта на гръбнака, подобрява се работата на вестибуларния апарат и още много ползи за здравето.

Свързани статии

Важна част от курса е, че пием много вода. Малко са хората, които знаят, че не ни достига вода още от раждането. Когато се ражда човек, той излиза от вода. Но когато се роди, вече в тялото му има недостиг на вода. И тук се получава един странен парадокс, който съм проследил във времето.

Ако не ти се пие през деня вода, това е показател, че не ти достига вода. Вторият интересен показател е, че ако пък много пиеш вода, но имаш усещане, че нещо те изгаря в гърлото, в устата, това е също знак, че не ти стига вода. Ако проблемите в здравето идват от гръбначния стълб, водата е от първостепенно значение. Това е признак, че няма достатъчно вода в тялото. Водата е като смазващ слой между ставите и когато няма достатъчно вода, започва едно триене, което амортизира ставите.

Една от най-сложните зони в човешкото тяло, върху която работим в курса, това е кръстът. И ако няма достатъчно вода там, в това звено се получава затворен кръг. Организмът започва да си взима вода от другите органи, за да набави в болезнената зона, но тези органи също започват да страдат от липсата на вода. Тогава се появява главоболието, мигрената. В тези случаи аз имам една практика, която е много ефективна.

Казвам на хората в залата да легнат, така че главата им да виси малко назад, но преди това да изпият 2-3 глътки вода, и да започнат леко да люлеят главата, да я движат напред-назад. Така се създава вакуум в тази зона, която движат. И този вакуум придърпва водата в нужния участък. Следващото движение е да се повдигне главата, така че човекът да погледне пръстите си. И така водата започва да влияе на проблемните зони. За хората с главоболие, тези движения се повтарят няколко пъти, за да се подобри състоянието.

Често съветвам хората в курса да правят това упражнение поне по 20 минути, за да има ефект, но много често те се връщат в залата само след 10-15 минути, защото вече им е минало. Целият комплекс се изпълнява легнал, а ефектът е от това, че се правят няколко такива колебливи двигателни движения, като след всяко упражнение ние правим почивка. Именно в тези кратки почивки в тялото започва да се усеща положителната промяна. В мозъка идва сигнал, че някаква промяна се е появила, защото когато ние правим едно след друго упражненията, мозъкът не успява да го разбере и да го запише, а това е т. нар. потъване в своето усещане. Правейки тези движения, ние запомняме движението на гръбначния стълб.

Друго упражнение, което много помага и правим редовно е да се легне на пода, с опрян гръбначен стълб в пода. При повечето хора има малка пещера между гръбначния стълб и пода, в областта на талията, в която може да се мушне ръка например. При някои е малка, а при други може да мине цяла лодка (смее се). Ние помним това състояние, след което правим няколко движения и си даваме малка почивка. После отново изпъваме краката и това състояние вече е по-различно. И при много хора започва да намалява тази разлика, мозъкът усеща промяната, и така, освен че променяме тялото си, ние променяме и емоционалното си състояние.

Най-сложната зона в тялото, върху която работим, е поясната, но също така и раменната. Когато човек не може да покаже сърдечните си качества, той ги слага в горната си част. Проблемът на раменния отдел е, че там се съдържат емоциите. Именно в раменната зона е проекцията на сърдечната област, тези чакри, които се свързват със сърцето. Шията, раменете и горната част на гърба са важна зона в човешкото тяло, това е т. нар. Бермудски триъгълник. Мястото, където човек крие своите мечти, желания, страхове, и когато емоцията е постоянна, хронична, то там се появява нещо като малка гърбичка, което е образно казано, гробището на вашите мечти.

Но когато се премине през този цялостен комплекс от гръбначни упражнения, в живота на човек стават едни много хубави промени и в професионален, и в емоционален план.

Занятията, които провеждаме са по 2 часа и половина, в пет поредни дни. Основната задача е да се научи този комплекс от упражнения, за да могат да се изпълняват и вкъщи, не целия комплекс, разбира се, но това, което се запомни. И задачата е да се прави по 10 минути преди лягане. Защото обикновено преди да заспим, ние преживяваме отново емоциите от деня си и заспивайки с тях, заспиваме с много емоционални блокажи. А правейки тези простички движения за гръбначния стълб всяка вечер, преди да заспим, като че ли разтваряме тези блокажи и не им позволяваме да се сформират повече. Това е като превантивна медицина, да не се достига до тия блокажи, или ако ги има, да им помогнем да се разблокират.

Курсът „Потапяне в усещанията“ ще се проведе в София, на адрес: Тракия 15, от 18.30ч. в дните от 23.11. до 27.11.2013 г. 

Коментирай
Свободно време