Здраве и красота

Как да си върнем добрата форма след празниците?

Новогодишна резолюция

01.01.2014г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Всички знаем колко тежка, мъчителна, обезкуражаваща и травмираща е вечната борба с килограмите. Ако сте се поотпуснали по време на празниците и сте си позволили да изгубите поредната битка, предлагаме ви няколко практики, които да ви помогнат да спечелите войната с кантара!

Поставяйте си реалистични цели. Недейте да се заричате, че ще започнете диета след Нова година, или пък че от понеделник започвате по два часа гимнастика рано сутрин преди работа. Като за начало може просто да се откажете от газираните напитки в полза на водата, за да започнете да настройвате организма си на здравословна вълна.

Добре обмислете грешките, които сте допускали досега. Направете си подробен разчет на калориите, които приемате и колко от тях изразходвате. Недостатъчните упражнения или лекият джогинг не помагат, ако за закуска хапвате кроасан или палачинка, макар и една.

Свързани статии

Планирайте добре хранителния си режим и двигателната активност, която смятате, че ще ви помогне да влезете във форма. За да не ви се струва толкова досадно може да го обвържете с времето, в което излъчват любимия ви сериал, например. Така хем ще се забавлявате, хем ще правите необходимите упражнения.

Правете това, което обичате. Ако нямате любим спорт, опитайте няколко варианта, докато намерите своя. Не всички ги бива в танцуването, карайте колело или плувайте, или тичайте в парка. Няма значение какво ще изберете, стига да се чувствате удовлетворени.

Направете си собствена диета. Забравете за диетите на другите, безкрайните списъци с храни, които са здравословни, но ви се повръща от тях. Неприязънта към храната може да ви травмира още повече в този, и без това депресиращ момент на лишения. Помислете си какво обичате и изберете най-здравословните храни от любимите ви. Синхронизирайте храненията с работните си задължения, така че ангажиментите ви да не пречат на храненето.

Не бързайте. Отслабването не е процес, който става за седмица или месец. Зарежете всички крайни срокове, които сте си поставили. Те още повече стресират организма и психиката, най-вече когато не достигнете до желания резултат „навреме“. Най-бързо ще стане ако паралелно с балансираното хранене не забравяте за физическата си активност. Натрупването на добра мускулна маса винаги ускорява метаболизма.

Поставете си фитнес цели. Ще се убедите колко добре ще се почувствате като започнете да виждате резултатите от упражненията по коремните си мускули, например. Няма нищо по-мотивиращо от огледалото!

Награждавайте усилията си! И под награждавайте нямаме предвид да си хапвате шоколад по повод всеки свален килограм. Така рискувате да постигнете обратния ефект. По-скоро си казвайте „Браво!“ всеки път, щом успеете да изкачите още един етаж без да останете без дъх! Това си е цяло постижение.

Коментирай