Здраве и красота

5 забавни факта за съня

Обръщайте внимание на здравия сън

11.12.2013г. / 10 10ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Натовареното ежедневие, работата, децата, проблемите – всички тези предпоставки пречат на здравословния сън. Понякога се въртите часове наред, докато най-накрая успеете да заспите и... след един час е време за ставане! Хроничното недоспиване не е безобидно. Обърнете внимание на това как да подобрите съня си! Докато прецените коя благотворна практика за приспиване да изберете, предлагаме ви няколко интересни факта за съня!

Сънят предотвратява махмурлука

Много хора предпочитат чаша вино вечер преди лягане, вместо сънотворни хапчета. Трябва да се има предвид, че системното недоспиване в комбинация с алкохол е опасна „смес“. Три чаши вино след няколко нощи на лишаване от нормалната доза сън, се равняват на шест чаши, употребени при достатъчно бодро състояние на тялото. Също така прекаляването с алкохола води до обезводняване, което от своя страна вреди на пълноценния сън.

Свързани статии

Жените се нуждаят повече от сън, отколкото мъжете

Според експертите в изследването на съня на жените са им нужни допълнителни 20 минути сън, за разлика от мъжете. Представителките на нежния пол са склонни към изпълняване на много задачи едновременно, което изтощава допълнително мозъка.

Мятате се цяла нощ и не можете да заспите?

Може да се възползвате от практиката на британците и да си пускате прекрасните парчета на Coldplay преди да заспите! Според едно изследване, проведено върху 6 хиляди възрастни британци, рокаджиите от английската банда са най-успешни в приспиването. Сред любимите изпълнители за тази цел са още Алиша Кийс, Тейлър Суифт, дори Моцарт.

Аромат на цветя за по-здрав сън

През 2007 година списание Science съобщи за изследване върху влиянието на ароматерапията върху съня и подобряването на паметта. По-специално това се отнася за аромата на роза, който кара мозъка да се чувства отпочинал и свеж през целия ден. Благотворни аромати са още тези на жасмин и лавандула, които подобряват и психическото състояние.

Сънят е тайната на красотата

Всяка жена си мечтае да изглежда свежа и красива след изморителния ден. Искате ли и вие да изглеждате отпочинали и неотразими като холивудска актриса? Тогава обръщайте повече внимание на здравия сън! Испанската красавица Пенелопе Круз отделя по 14 часа от денонощието си за сън, за да предотврати тъмните кръгове от преумора около очите. Дивата латина Дженифър Лопес пък признава, че 8 часа са напълно достатъчни, за да се чувства и изглежда млада. „Сънят е моето оръжие“, казва тя.

Коментирай