Здраве и красота

Пчелен восък помага при хемороиди

И акне

13.12.2013г. / 14 44ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Пчелният восък се произвежда от пчелите в кошерите. Той основно изгражда медените пити. Цветовете, в които се среща са бяло, жълто, оранжево, кафяво или червеникаво. Цветът обикновено се определя от възрастта на медената пита. Основните съставки на пчелния восък са мастни киселини и дълговерижни алкохоли.

При термична обработка, над 60 градуса, той се топи, а над 80 градуса променя цвета си. Пчелният восък има широко приложение. Често се използва за покриването на сирена и кашкавали с цел да се запазят техните качества за по-дълго време. Използва се за направата на свещи, бои за обувки. Използва се и в производството на козметични и фармацевтични продукти.

Рядко се приема орално, въпреки това някои хора го включват към диетите си в малки количества, защото е богат на баластни вещества. За лечение на редица кожни проблеми е използван още преди векове. И до днес той носи много ползи за здравето.

При какво може да помогне пчелният восък?

Алергии

Необичайна практика е да се използва за облекчаването на алергични реакции, чрез поставянето на свещи от пчелен восък в помещението. При горенето на тези свещи се отделят отрицателни йони, които пречистват въздуха от прахови частици.

Хемороиди

Препоръчва се комбиниране на масло от невен, зехтин и пчелен восък при лечението на хемороиди и анални фисури. Прилагана върху засегнатите участъци, тази вълшебна комбинация облекчава сърбежа, подуването и кървенето причинено от хемороидите.

Заздравява косата

Пчелният восък е естествено лекарство за лечение на косопад и стимулиране растежа на косата. Ето защо е включван в състава на много козметични продукти за коса като балсами, маски, шампоани. Той е естествена хипоалергенна съставка, която не предизвиква дразнение на скалпа и придава обем и блясък на косата.

Как помага на кожата?

Пчелният восък има способността да облекчава редица кожни неразположения и проблеми, а също така и да подобри общото състояние и структура на кожата. Използва се при лечението на акне, екзема, псориазис. Помага на кожата да задържи влагата и в същото време действа върху нея със своите антибактериални и антиоксидантни свойства. Съдържа витамин A, което е допълнително предимство при лечението на акне.

Свързани статии

Действа омекотяващо на кожата, задържайки влагата в нея, което го прави идеален продукт за суха кожа. Не само, че лекува сухотата, но и предотвратява изсушаването на кожата. Комбиниран с мед и зехтин, той се превръща в средство за успокояване на раздразнената кожа в следствие на псориазис и екзема.

Въпреки че пчелният восък е нетоксичен, той все пак може да предизвика нежелани ефекти върху здравето, особено, ако се консумира в прекалено големи количества и без лекарски контрол. Възможно е и да предизвика алергични реакции при хора алергични към мед.

Коментирай