Здраве и красота

Как да се предпазим от сърдечни заболявания?

Няколко съвета, които ще ви помогнат да предпазите сърцето си

06.01.2014г. / 16 45ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Повечето хора си мислят, че правят всичко необходимо за здравето на сърцето си. Редовните тренировки, избягването на мазни храни, които биха увеличили нивата на лошия холестерол са ежедневие за вас. Не пропускате да проверявате периодично кръвното си налягане и кръвните си показатели, които винаги досега са били в допустимите граници.

Всичко това е много хубаво, но не е изключено някои ежедневни навици да са предпоставка за по-нататъшното появяване на проблеми със сърцето. Обърнете внимание на тези, на които ще ви обърнем внимание и ако те присъстват във вашето ежедневие, направете всичко възможно да ги изключите.

Денталното здраве е особено свързано със здравето на сърцето. Ако често пропускате прегледите при стоматолога, сега е време да промените това. Възпалителните процеси във венците могат да са пагубни за сърцето. Когато някъде в организма има гнойно огнище това оказва изключително вредно влияние върху сърдечния мускул.

Ако бактериалните инфекции са хронични и не се лекуват продължително време, това би могло да доведе до сериозни проблеми в бъдеще. Тъй като устната кухина е изпълнена с множество бактерии и е благоприятна среда за развитието на възпалителни процеси, това я прави една от най-честите зони от човешкото тяло, в която възникват бактериални инфекции. Специалистите препоръчват да не пропускате редовните посещения при стоматолога.

Хроничното недоспиване е друг фактор, който оказва вредно влияние на здравето на сърцето. Ако си лягате прекалено късно, а ставате рано за работа, това пречи на сърцето ви да си отпочине. Здравият и продължителен сън спомага за намаляване на кръвното налягане. Това е естествен механизъм на организма да предпазва сърдечния мускул от проблеми.

Ако имате неспокоен сън, мятате се и не можете да спите е добре да се консултирате незабавно с лекар. Ако неглижирате този проблем в бъдеще може да имате сърдечни проблеми. Ако има медицинска причина за вашето безсъние, лекарят ви ще ви помогне да решите този проблем. Сънната апнея или синдромът на „неспокойния крак“ са състояния, които също биха били пагубни за съня ви, следователно за доброто състояние на сърцето.

Най-малкото, което можете да направите, за да си помогнете в случай на безсъние, е да избягвате преяждането непосредствено преди лягане, както и употребата на алкохол късно вечер.

Проучване на американски учени от университета в Уисконсин показва, че нередовното взимане на почивка е сериозна предпоставка за развитието на сърдечни проблеми. Ваканциите поне два пъти в годината действат благоприятно на организма, спомагат за намаляване на стреса и повишават настроението.

Някои видове мононенаситени мазнини са особено полезни за вашето сърце. Такива са зехтинът, рапичното, фъстъченото, слънчогледовото, шафрановото и лененото масло. Тези мазнини могат не само да намалят количествата на холестерола в кръвта, но и увеличават така наречения „добър“ холестерол.

Свързани статии

Въпреки това не е добре да прекалявате с тях. Ако знаем за зехтина, че е полезен за организма ни, това не означава, че можем да злоупотребяваме с него.

Що се отнася до храненето, всеизвестен факт е, че здравословната диета е, може би най-основният фактор за общото здраве на организма. За да предпазите сърдечния си мускул от фатални състояния е необходимо да следите стриктно хранителния си режим.

Избягвайте бързата закуска, пържените и панирани ястия, чипсове, бисквитки и всякакви подобни. Така наречените празни калории, които се съдържат в газираните напитки и шоколадовите изделия също не са за препоръчване. Те не носят усещане за ситост и след кратък период от време отново изпитвате чувство на глад.

Коментирай