Здраве и красота

Ползите от студените душове през зимата

Помагат на мускулите да се възстановят след тренировка

17.12.2013г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Водата винаги е имала лечебна сила. Тя може да помогне за редица здравословни проблеми или да бъде вашата релаксираща терапия в края на дългия работен ден. Особено полезно е взимането на студен душ. За да откриете ползите на студената вода, добре е да започнете постепенно да привиквате към нея, като през 15-20 секунди редувате смяната на температурата на водата. Вижте защо студените душове са полезни и през студените месеци.

Студените душове помагат за изгарянето на мазнините

В човешкото тяло има два вида мазнини – бели и кафяви. Кафявата мастна тъкан е „добрата“, а бялата мастна тъкан е тази, която с помощта на спорт и здравословно хранене се опитваме да намалим. Когато консумираните калории са повече от изразходваните, те се натрупват в бяла мастна тъкан. Функцията на кафявата мастна тъкан е да генерира топлина. При студено време кафявата мастна тъкан започва да се превръща в енергия, за да стопли тялото от ниските температури. Скандинавски учени са открили, че излагането на ниски температури увеличава скоростта на метаболизма на кафявата мастна тъкан.

Помагат на мускулите да се възстановят след тренировка

Често след тренировка спортистите взимат ледени вани или студени душове, за да намалят напрежението в мускулите. Ако не сте пробвали досега този метод за облекчаването на напрежението след тренировка, започнете с контрастни душове.

Студеният душ е добър старт на деня, който ще ви зареди с положителна енергия

Сутрешните ставания могат да започнат с повече настроение и бодрост, ако вземете студен душ или завършите с такъв тоалета си.

Свързани статии

Укрепват имунната система и подобряват кръвообращението

Влизането в студени водоизточници и взимането на студени душове, често се прави от тези хора, които всяка година каляват тялото си. Доказано е, че те имат положителен ефект върху отделянето на бели кръвни клетки, които правят организма по-устойчив към вируси и настинки. Студените душове подобряват циркулацията на кръвта, което помага да избегнете хипертонията и втвърдяването на артериите.

Грижат се за здравето и красотата на косата и кожата

Казват, че студените душове могат да намалят възпалителните процеси и появата на акне. Студената вода има способността да свива порите. Последното изплакване на косата със студен душ ще я направи да изглежда по-лъскава, освен това ще намали излишното отделяне на себум от скалпа.

Коментирай