Здраве и красота

Пудра за лице според типа кожа

Каква пудра е подходяща за кожа, склонна към акне?

17.12.2013г. / 12 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В ежедневната грижа за добрия външен вид освен измиващите гелове и кремовете за лице, дамите нанасят и пудра. Често се случва те да купуват продукт, който е активно рекламиран, но да не е подходящ за техния тип кожа. Ето няколко съвета за това каква пудра да изберете според спецификата на вашата кожа.

Пудра за суха кожа на лицето

За сухата кожа на лицето трябва да изберете пудра, която да има хидратиращ ефект. Тези пудри помагат на кожата да задържи влагата и в същото време осигуряват една гладка повърхност, без да омазняват кожата излишно. Ако се налага да нанесете основа за грим и коректор, нека те също бъдат с овлажняващ кожата ефект. Крем пудрите са добър вариант за такъв тип кожа.

Пудра за мазна кожа

Мазната кожа е трудна за поддържане. Налага се да прикриете излишното отделяне на себум, но в същото време кожата трябва да остане добре хидратирана. Използвайте пудри за лице, които имат матиращ ефект. Те контролират омазняването без да изсушават кожата. Тези пудри може да опреснявате през целия ден. Има трик, който може да помогне за това кожата да не бъде толкова лъскава. Преди да нанесете основната пудра на лицето си в тези зони, в които кожата се омазнява повече, нанесете малко количество бебешка пудра. Това ще абсорбира излишния себум.

Пудра за нормална към смесена кожа

При тези типове кожа отново изберете пудри, които да хидратират и да имат матиращ ефект за определените зони, в които има по-интензивно отделяне на себум.

Пудра за кожа склонна към акне

Кожата склонна към образуване на акне също търпи нанасяне на пудра, но трябва да изберете специална, която да позволява на кожата да диша, да осигури равномерно покритие и да не разраства огнищата на акне. Тези пудри обикновено съдържат салицилова киселина, която е активна съставка в продукти за лечението на акне. Възможно е при продължителна употреба на такъв вид пудра кожата, която не е засегната от акне да се изсуши.

Свързани статии

Минерални пудри за лице

Минералните пудри за лице са любими на дамите, които избират козметика, която да е еко. Обикновено са прахообразни и се нанасят с помощта на четка за пудра, наречена кабуки (четка с много къса дръжка и с широка основа с косъмчета). Минералните пудри осигуряват лека до средна покривност и могат да бъдат заместител на течните бази за грим. Добре е когато купувате такава пудра, да попитате продавач-консултанта дали не съдържа синтетични съставки.

Пудра за чувствителна кожа

За дамите с чувствителна кожа на лицето са пудрите, които са хипоалергенни. Рядко някои от тях съдържат съставки, които могат да предизвикат дразнение и алергична реакция. Тъй като чувствителната кожа може да бъде суха, нормална, мазна, добре е при избора на хипоалергенна пудра да знаете какъв е типът на кожата ви, за да изберете правилния продукт. Пудрите за чувствителна кожа и кожата склонна към акне е добре да потърсите в аптеките в раздела с медицинска козметика.

Коментирай