Здраве и красота

Плодовете – естествен начин да подхраните кожата

Витамините и антиоксидантите в плодовете са мощно средство за борбата със стареенето и проблемната кожа

24.12.2013г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Няма нужда да разясняваме колко важен е приемът на плодове за здравето. Независимо дали е под формата на прясно изцеден плодов сок, плодова салата или просто любимият ви пресен плод, коктейлът от витамини, които се съдържат в различните плодове е изключително важен за организма. Ползвали ли сте плодови маски за лице? Ако не сте, сега е моментът да промените това!

Хората стават все по-предпазливи с козметичните продукти, поради вредните химикали, чието влияние върху кожата понякога е по-скоро вредно, отколкото полезно. По какъв начин да поглезите кожата си с естествени продукти, богати на витамини и минерали ви предлагаме да разберете от следващите редове!

Освен факта, че плодовете хидратират и подмладяват кожата, ароматът, който имат действа на сетивата ви успокояващо и отпускащо. За разлика от козметичните продукти, плодовете са природно ефективни и ще се убедите в разликата след употребата им! Ето някои от тях, чиито свойства ще освежат и обогатят вашата кожа:

Банан

Това е плод, който е на разположение целогодишно на нашия пазар. Добър източник е на желязо и калий, което спомага за намаляване на менструалните спазми. Ефектът върху кожата също не е за пренебрегване. Бананите са богати на витамин A, B и E, които спомагат за борбата със стареенето. В домашни условия можете да си направите пюре от пресен банан, с което да си правите подмладяваща маска за лице 2-3 пъти седмично.

Лимон

Лимоновият сок е важна съставка в много рецепти за здрава и красива кожа. Той също е целогодишен плод, така че няма да имате проблем с набавянето му. Високото съдържание на витамин C в лимоновия сок го прави незаменим в грижата за здравето. Изключително добро средство за поддържане и освежаване на кожата е сутрин на гладно да изпиете чаша топла вода с една лъжичка мед и 2 лъжички лимонов сок.

Лимоновият сок се използва както като стягащо средство, така и в борбата с акнето и петната по кожата. Подходящ е дори за премахване на тъмните петна под мишниците и лактите, също там, където има загрубяла кожа. Смесете лимонов сок и няколко лъжици мед и ето ви естествено средство за избелване и изравняване на тена.

Ябълка

Ябълката е много силен антиоксидант, затова не пропускайте да хапвате поне по една на ден. Ползите от нея са неоспорими. Пектинът, който съдържа е силно средство за борбата с лошия холестерол. Ябълките пречат на клетките да стареят и се борят със свободните радикали в организма. Изследванията показват, че ябълките съдържат големи количества еластин и колаген, които спомагат за запазване младостта на кожата.

Прилагането на смес от пюре от ябълка, мед, розова вода и овесена каша има изключителен ексфолиращ ефект върху кожата.

Портокал

Свързани статии

Много богат на витамин C. Спомага за подобряване структурата на кожата. Портокалът също е добър източник на колаген, който забавя процеса на стареене. За най-добри резултати използвайте направо вътрешната месеста част на плода и разтрийте директно върху кожата си. Това спомага за стягането на порите. Можете да изсушите нарязани на ситно портокали и да ги използвате като натурален пилинг. Подобно на лимона, портокалите са много ефективни в дълбокото почистване на кожата.

Папая

Ползите за кожата от този плод, може би, не са толкова известни у нас. Но те са факт, затова онези от вас, които се интересуват как да поддържат кожата си млада, стегната и здрава, не бива да пренебрегват папаята. Тя е богата на антиоксиданти и съдържа специален ензим, наречен папаин, който е мощно средство за премахване на мъртвите клетки и почиства в дълбочина. Една чаша с прясно изцеден сок или по един цял плод на ден може да направи истински чудеса с кожата ви!

Манго

Богато е на витамин А, както и на антиоксиданти. Ефективно е срещу стареенето, регенерира клетките на кожата и възстановява еластичността.

Коментирай