Здраве и красота

Йога пози за спокоен сън

Правете ги всеки ден

20.12.2013г. / 14 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Често след дългия работен ден и натрупаните стрес и напрежение не може да заспим лесно или имаме нарушения в съня. Храните и напитките, които приемаме часове преди сън са от значение за това дали сънят ни ще бъде пълноценен. А в йогата има няколко лесни упражнения, които може да правим всекидневно в леглото минути преди да заспим.

Те помагат за намаляване на напрежението и ако се правят редовно, допринасят за хубав и дълбок сън. Не забравяйте да дишате дълбоко докато ги изпълнявате и ако е необходимо правете кратки паузи между тях.

Продължителност на упражнението около 2 минути

Седнете с лице срещу стената. След това легнете по гръб като вдигнете и подпрете краката на стената. Опитайте се да ги задържите изпънати. Ръцете оставете свободно пуснати до тялото.

Продължителност на упражнението между две и три минути

Седнете на леглото или на пода с кръстосани крака (по турски). Поставете дясната си ръка върху лявото коляно, а лявата ръка поставете зад опашната кост. Бавно и внимателно завъртете торса наляво. Дишайте дълбоко. Постойте така няколко секунди и се върнете в изходно положение. След това повторете упражнението на другата страна, този път поставяйки лявата си ръка върху дясното коляно, а дясната ръка зад опашната кост.

Свързани статии

Продължителност на упражнението между три и пет минути

Легнете на леглото по гръб. Свийте краката в коленете и допрете стъпалата едно към друго. Краката трябва да са леко разтворени и да са във формата на диамант.

Продължителност на упражнението между пет и седем минути

Седнете на петите си. Наведете торса напред, гърдите да опират по-близо до коленете. Ръцете изпънете напред, а главата трябва да е отпусната между тях. Вдишайте и издишайте дълбоко.

Легнете по гръб на леглото. Вдигнете и свийте краката в коленете си. Кръстосайте леко глезените и обгърнете краката си с ръце. Вдишайте и издишайте. Останете в тази поза една минута.

Коментирай