Здраве и красота

11 причини за косопад

Някои състояния могат да бъдат опасни не само за здравето на косата ви

20.12.2013г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Хипотиреоидизъм

Намалената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм) е свързана с недостига на хормони, които имат огромно значение при обмяната на веществата, растежа, развитието и окосмяването. Ако това е причината за косопада, вашият лекар ще го установи отново с кръвни изследвания и след като регулирате нивата на хормоните в кръвта, оредяването на косата постепенно ще спре след няколко месеца.

Рязко отслабване

Бързата загуба на тегло може да доведе до общо отпадане на организма и оредяване на косата. Това може и да се случи дори при достигане на оптималното тегло. Ако загубата на тегло е в следствие на неправилно хранене, това означава, че нивата на витамини и минерали в организма също рязко са намалели. Анорексията, булимията са състояния, при които косопадът е често срещан.

Синдром на поликистозни яйчници

Това състояние е друг вид дисбаланс на хормонално ниво, който засяга женските и мъжките полови хормони в организма на жената. Повишените нива на тестостерон, рискът от диабет, промените в менструацията, затлъстяването, особено в областта на талията, безплодието, както и косопадът са все състояния, които могат да възникнат в следствие на този хормонален дисбаланс. Борбата с този проблем включва терапия с медикаменти, диета, физически упражнения.

Стегнати прически

Прекалено стегнатите прически не са за предпочитане, тъй като опъването на косъма би могло да доведе до по-скорошното му отслабване и падане. Изтъняването на косата заради прекомерното дърпане може да доведе до опадане на повече косми от допустимото количество за деня (150-200 косъма). Екстремно стегнатите плитки, конски опашки, кокове, изправянето, сушенето, къдренето – избягвайте да ги прилагате ежедневно, за да не предизвикате проблеми с косата си.

Коментирай