Здраве и красота

Неправилната диета е причина за преждевременното остаряване

Как неправилното хранене се отразява на здравето ви?

04.01.2014г. / 11 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В забързаното ежедневие или когато искате да отслабнете, често не обръщате внимание на това какво слагате в чинията си. Редица изследвания показват, че голяма част от здравословните проблеми могат да бъдат в следствие на неправилно хранене. Има няколко признака, по които може да разберете дали вашият модел на хранене е правилният.

Слаба и чуплива коса

За да протичат всички процеси в организма ви нормално, трябва храната ви да е разнообразна. Неправилното хранене винаги се отразява на здравето и състоянието на косата. Гладуването и небалансираните диети могат да са причина за чупливостта на косата или да доведат до опадане, тъй като организмът е лишен от необходимите му белтъчини. Диети, които са с ниско съдържание на протеини, витамини и мастни киселини неминуемо вредят на здравето на вашата коса.

Стареене на кожата

Стареенето е неизбежен процес, но неправилното хранене може да го ускори. Бедната на витамини храна прави кожата вяла и сбръчкана. Правилната диета за вашата красота е тази, в която храните са с богато съдържание на витамини A, C, D, E. За да запазите младостта си за по-дълго, консумирайте всекидневно повече плодове и зеленчуци.

Влошено дентално здраве

Предупредителни знаци, с които устната ви кухина показва, че не се храните правилно са възпалени или кървящи венци, загуба на зъби, кариес, лош дъх. Обърнете внимание на храните и напитките, които консумирате. Рискови са газираните подсладени напитки, както и храните със съдържание на захар. Ако в ежедневното ви хранене липсва витамин C, това може да е причина за подуването на венците.

Наддаване на тегло

Има много диети, които следвате или сами формирате, в които храните съдържат повече калории и почти никакви хранителни стойности. Освен това голяма част от хората не комбинират правилно храните. Важно е да приемате малко количество въглехидрати, средно количество протеини и всичко останало е запазено за пресните плодове и зеленчуци.

Неправилното хранене може да се отрази върху вашата памет и концентрация

Човешкият мозък зависи до голяма степен от начина на хранене. Той се нуждае от омега-3 мастни киселини, за да бъде здрав и да функционира правилно. Затова в диетата ви трябва да има повече риба, ядки, ленено семе и други.

Свързани статии

Храносмилателни проблеми

Храносмилателната система също зависи от начина на хранене. Често дискомфортът като например запек, се дължи на липсата на разтворими фибри. Фибрите не само придават усещане за ситост, но и подпомагат отделителната система. На ден препоръчителният прием е 25 г за жените и 38 г за мъжете. Може да си ги набавите като приемате повече ядки, ориз, семена и други.

Бавно зарастване на рани

Бавното зарастване на рани може да означава, че с храната не получавате достатъчно количество от необходимите хранителни вещества. Небалансираното хранене въздейства върху образуването на новата кожна тъкан. Приемайте достатъчно количество протеини.

Слаба имунна система и чувство на умора

Лошите хранителни навици могат да изложат на риск имунната система и да предизвикат заболяване и инфекция. За да избегнете това, консумирайте повече витамини A, C и E, цинк, селен, желязо и фолиева киселина. Неправилната диета ще намали нивата на енергията, което е знак че не приемате въглехидрати и това може да е причина да се чувствате по-често уморени. Ако имунната ви система е отслабена, правилното хранене ще помогне за нейното възстановяване.

Коментирай
Свободно време