Здраве и красота

Състоянието на ноктите показва здравословното състояние на организма

Жълтите нокти са характерни за гъбичните инфекции

08.01.2014г. / 13 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Както почти всяка част от тялото, така и ноктите могат да подскажат за здравословното състояние на човек. Тяхната форма, текстура, здравина и цялостно състояние се влияят от това дали се намирате в добро здраве, храните ли се здравословно и в живота ви липсва стрес или обратно. Обърнете им внимание и никога не подценявайте това, което показват.

Бледи нокти

Много бледите на цвят нокти могат да са признак на сериозни заболявания като анемия, сърдечна недостатъчност, чернодробно заболяване, недохранване.

Бели нокти

Когато ноктите са като побелели, това подсказва за проблеми с черния дроб, като вирусен хепатит например. Обърнете внимание на ръцете си и на пръстите, които при хепатит променят цвета си към жълтеникав.

Жълти нокти

Обикновено жълтите нокти са характерни за гъбичните инфекции. Когато инфекцията се задълбочи, ноктите стават кухи, ронливи и чупливи и често се огъват в нокътното легло. В редки случаи ноктите могат да подскажат за проблем с щитовидната жлеза, диабет, заболяване на белите дробове или псориазис.

Синкави нокти

Ноктите със синкав оттенък могат да подсказват за това, че тялото ви не получава достатъчно кислород. Синкавите нокти се срещат при пациенти с инфекции на белите дробове, някои сърдечни проблеми.

Когато ноктите ви изглеждат по-къдрави

Когато повърхността на ноктите изглежда по-вълнообразна това може да е ранен признак на заболяване като псориазис или артрит. В тези случаи кожата под ноктите може да изглежда и червеникавокафява.

Свързани статии

Чупливи нокти

Сухите, чупливи и нацепени нокти често се свързват с проблеми с щитовидната жлеза. Но ако напукването и разделянето на ноктите е съпроводено с жълтеникав цвят и леки мехурчета, образувани в ноктите, това по-вероятно е гъбична инфекция.

Ако кожата около ноктите е червена и подпухнала, това се нарича възпаление на сгъвката на ноктите. Може да се дължи на заболяване на съединителната тъкан, лупус или някакъв възпалителен процес.

Тъмни линии под ноктите

Не бива да пренебрегвате тези тъмни линии. Те могат да бъдат в следствие на меланом – вид на рак на кожата.

Бели петънца по ноктите

Те са там, въпреки че се опитвате да ги премахнете. Белите точки по ноктите най-често се дължат на някакъв вид травма върху нокътната плочка.

Коментирай