Здраве и красота

Ползите от разтягането преди тренировка

...и как да се справим с мускулната болка

16.01.2014г. / 08 30ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Разтягането преди тренировка е важно, за да не претоварите мускулните влакна и това да доведе до болезненото им разкъсване. Това е ритуал преди физически упражнения, който много спортуващи правят, но и много го пропускат.

Лесно е – навеждате се, докосвате пръстите на краката с ръце, оставате така известно време. Да, обаче не е съвсем така. Изследванията показват, че това не е достатъчно. Статичното загряване не подготвя мускулите ви за активна работа. Освен това, според някои, загрявките не намаляват нивата на болката в мускулите след тренировка. Също така се заклеймяват като метод за предпазване на мускулите от нараняване.

Вместо да правите продължителни загрявки или да отбивате номера с няколко минутни такива, инструктори по фитнес съветват просто да държите тялото си в добра форма и да увеличавате способностите си непрекъснато.

Заменете разтягането с активна загрявка.

Ако ежедневието ви е динамично, изпълнено с резки движения, вдигане на тежини – правете загрявката си с подобни движения. Така тялото ви ще се подготви за предстоящите предизвикателства през деня. Клякането и атлетичните движения с усукване на ръце около главата и тялото са много подходящи за подготовка на тялото за освобождаване от мазнините. Повишават сърдечния ритъм, ставите ви ще се движат ефективно.

Свързани статии

С болката в мускулите можете да се справите чрез масаж.

Търкаляйте бутилка, пълна с пясък, подобно на точилка върху болезненото място. Този тип самомасаж прониква дълбоко в мускулите и спомага за освобождаването на схващанията. В началото е по-болезнено, но ще се убедите в ефективността.

Опитайте разпъване.

След като сте разтрили мускулите си достатъчно, започнете да клякате, като се държите за нещо подходящо около вас, било то стол, пейка, ако сте в парка и др. Повдигнете едната си ръка високо над главата. Това ще помогне на раменните стави да се разтегнат и да се подготвят за активната тренировка. Повторете това движение с всяка ръка 2-3 пъти.

Преоценете подобрената ви мобилност.

Това няма да отнеме много дълго време. Скоро ще усетите как мускулите и ставите ви са по-податливи на упражнения и колко повече сила усещате при натоварванията.

Коментирай