Здраве и красота

Храни и напитки, които намаляват апетита

Плодове и ядки

29.01.2014г. / 17 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Балансираното хранене е от съществено значение за поддържането на добро здраве. Въпреки това има дни, в които независимо, че не сте пропуснали някое от храненията, се усещате по-гладни от обикновено. Споделяме няколко храни и напитки, които могат да намалят усещането за глад повече от останалите.

Ядки

Ядките съдържат здравословни мазнини, които помагат да поддържате нивата на холестерола ниски. Те също така са богати на фибри, които потискат апетита. Усвояват се бавно, което оставя усещане за ситост по-дълго след тяхната консумация в сравнение с някои въглехидрати. Особено полезни са бадемите.

Овесена каша

Полезна храна, която е добре да направите част от вашето дневно меню. Богати са на фибри, витамини и минерали и помагат за увеличаване на хормона, регулиращ апетита, наречен холецистокинин.

Ябълки

По една ябълка между храненията ще достави на организма ви полезни витамини, минерали и фибри. Ябълките не само ще ви заситят, но и ще хидратират допълнително организма ви. Богати са на пектин, който предотвратява повишаването на кръвната захар, което е честа причина за по-голям апетит.

Пикантни подправки

Изследвания са показали, че пикантните храни и подправки могат да помогнат да се усещате по-дълго време сити и също така да повишат метаболизма ви.

Мента

Миризмата на мента е не само успокояваща, но също така ефективно потиска апетита. Ако усетите глад скоро след като сте хапнали, направете си една ароматна чаша чай от мента. Може да си направите плодов шейк, в който да добавите пресни ментови листа.

Авокадо

Авокадото е богато на здравословни мононенаситени мазнини, които ви помагат по-дълго време да се усещате сити. Добавяйте екзотичния плод към салати, овесени ядки или плодови шейкове.

Свързани статии

Кисело мляко

Чудесен източник на протеини, който помага да изгорите излишните калории без да усещате глад. Подходящо е за хапване по всяко време на деня.

Кафе

Ароматната кофеинова напитка независимо дали е консумирана с мляко, сметана или без добавки, би могла да помогне в краткосрочен план да потиснете глада си. Въпреки това сутрешната чаша кафе не бива да се пие на празен стомах.

Сьомга

Сьомгата е една от най-мазните риби. Въпреки това тя присъства в почти всички диетични режими. Рибата е добър източник на омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини помагат по-дълго време да не усещате глад.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Пробвала Всичко ( преди 10 години )
Глупости на търкалета, господа народни представители!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар